„Vysazení pamětní lípy obětem šoa je dalším počinem v naší již několikaleté spolupráci s místními lesnickými školami, jejichž studenti se pravidelně a nezištně starají o údržbu zdejší synagogy a úpravu přilehlého pozemku,“ uvedl Martin Růžička z Židovské obce Praha a doplnil, že studenti si také vezmou na starost péči o strom.

Projekt ocenil také velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron, který se slavnostního vysazení lípy zúčastnil. „Rád bych poděkoval studentům lesnické školy, paní starostce i celému městu, že se rozhodli připomenout tímto způsobem příběh Židů z Písku, kteří odtud byli odvezeni před osmdesáti lety a stali se oběťmi holokaustu,“ poznamenal velvyslanec a dodal: „Těší mě, že je tento památník v podobě lípy v centru města, kde ho lidé vidí.“

A co říká na píseckou synagogu? „Ačkoli v současné době není v dobré kondici, je to nádherná budova a důležité místo pro připomenutí židovské komunity. Doufám, že se ji podaří dostat do dobrého stavu a zpřístupnit veřejnosti podobně, jako se to podařilo v Krnově či Březnici,“ doplnil Daniel Maron.

V lednu by měl v okolí nově vysazené lípy přibýt kámen s textem připomínajícím téměř sto padesát píseckých židovských spoluobčanů, kteří byli odvlečeni do nacistických koncentračních táborů a zavražděni. Válku přežily necelé tři desítky z nich.