K záchraně dvou dětí vyslalo krajské operační středisko v pátek po půl šesté večer velešínské dobrovolné hasiče. Podle jejich vyjádření prvotní informace naznačovaly, že by se děti měly nacházet na břehu v okolí poloostrova zříceniny hradu Velešín.

Velešínští hasiči na poloostrov mířili od předchozího zásahu u dopravní nehody směrem od Sedlce, stejně jako dobrovolní hasiči ze sousedního Svatého Jana nad Malší. Druhé velešínské družstvo, vybavené nafukovacím člunem, jelo na místo ze strany od Velešína. Toto družstvo s dětmi navázalo kontakt a snažilo se k nim dostat. "V polovině šíře přehrady přestal být led pevný a několik hasičů se do vody také propadlo," popsali velešínští "dobráci" na svém facebookovém profilu.

Šťastný konec měl páteční zásah hasičů. Zachraňovali děti, pod nimiž se prolomil led na římovské přehradě.Šťastný konec měl páteční zásah hasičů. Zachraňovali děti, pod nimiž se prolomil led na římovské přehradě.Zdroj: Foto: Hasiči Velešín
K dětem se nakonec po téměř kilometrové cestě pěšky kolem velešínského hradu jako první dostali členové svatojanské jednotky. V závěsu za nimi byli příslušníci velešínského družstva, které je vybavené prostředky pro záchranu osob z vody.

Hasiči pak děti přepravili k vozidlu záchranky do Sedlce. Velešínští a svatojanští "dobráci" pak společnými silami vyprostili z přehrady člun a vrátili se na své základny.

Hasiči důrazně varují, aby se i s ohledem na vyšší teploty v posledních dnech nikdo nevydával na vodní plochy, které ještě pokrývá led.