Přeložka elektrického vedení uzavře v příštích dnech dvakrát silnici E55 (nově značenou jako I/3) na Českobudějovicku. V úseku mezi Ševětínem a Borkem se tak vrátí řidiči 20. a 24. července na starou komunikaci a čeká je cesta přes Ševětín, Vitín a Chotýčany.

Uzavírka bude podle Hany Brožkové z oddělení informací krajského úřaduv obou dnech trvat od 8 do 17 hodin. Až se uzavře silnice pro hlavní tranzit na Prahu, dá se podle starostky Ševětína Romany Hajské očekávat obrovský nárůst provozu v městysu. Starostka ale doufá, že například řidiče přijíždějící od hlavní silnice směrem od Prahy přibrzdí „třicítka“, která je trvale umístěna hned u vjezdu do Ševětína od Drahotěšic.

Dálnice D3 se nyní v jižních Čechách staví na celkem čtyřech úsecích.

Výstavba dálnice D3 od Veselí nad Lužnicí k Usilnému.Zdroj: Deník / Jaroslav Sýbek1) Veselí nad Lužnicí – Bošilec: Loni byla dokončena výstavba nové části vozovky vedle nynější silnice I/3. Původní komunikace se upravuje a bude tvořit druhou polovinu dálnice. Úsek dlouhý 5,13 km má být stavebně hotový do konce roku 2017.
2) Bošilec – Ševětín: Dálnice tady dostane zcela novou trasu v délce 8,14 km. Stavba začala loni, pokračují práce na hlavní trase nebo mostech. Uvedení do provozu se předpokládá v 1. polovině roku 2019.
3) Ševětín – Borek: Na konci roku 2018 má být nově vybudována polovina dálnice vedle současné silnice I/3. Délka úseku činí 10,7 km, dokončení se předpokládá v roce 2020.
4) Borek – Úsilné: V současnosti se například pokládají asfaltové vrstvy, délka úseku je 3,16 km. Termín zprovoznění je do konce listopadu 2017.

Jiné dopravní opatření ve prospěch obce se podařilo dohodnout už před časem se společností Eurovia, která staví úsek dálnice D3 Ševětín – Borek. Auta z lomu, který se nachází na okraji Ševětína, jezdí na zmíněnou stavbu po provizorním sjezdu. „Pro nás je to poměrně velká úleva,“ ocenila dohodu Romana Hajská s tím, že z trasy, která jinak nevyhnutelně vede přes střed městysu, zmizela přibližně třetina nákladních automobilů.

Podle tiskové mluvčí Eurovie Ivety Štočkové se u Ševětína aktuálně pracuje mimo stávající silnici I/3 na nové levé části dálnice. Podle Jana Studeckého, tiskového mluvčího Ředitelství silnic a dálnic ČR, teď v regionu finišují práce na úsecích D3 Veselí nad Lužnicí – Bošilec a Borek – Úsilné, aby mohly být zprovozněny do konce roku.