Systém obvykle správa parku spouští na začátku dubna a na začátku května začíná sezóna. Letos ale do tohoto řádu zasáhl chaos covidu-19. Nyní už by mělo být snad vše v pořádku a tak dojde ke spuštění registrací a lodě pak budou moct na Vltavu v úseku od Soumarského mostu do Pěkné od 1. června.

Volejbalisté Jihostroje v době koronaviru
Roušky i za trojnásobek původní ceny. Hrozná situace, popisuje volejbalista

Správa parku kvůli tomu ještě musí připravit informační středisko na Soumarském mostě na Volarsku, aby vyhovovalo hygienickým standardům pro pracovníky i vodáky. „Sháníme hygienické prostředky jako jednorázové rukavice, ochranné štíty a desinfekci. Předpokládáme, že by vše mělo být připraveno v průběhu května tak, aby se mohlo 1. června začít splouvat,“ řekl k tomu mluvčí správy parku Jan Dvořák.

Záležet by pak ale hlavně mělo na tom, kolik bude v řece vody. Aby bylo splouvání povoleno, musí mít hladina Vltavy u Soumarského mostu padesát centimetrů. A to by mohl být letos dlouhodobě problém. Čechy i Šumavu sužuje opět nemalé sucho a ve druhé půlce dubna byla hladina Vltavy často pod limitem. Vodáci by si tak měli přát hlavně vydatnější déšť, který by sucho ukončil.

Ilustrační foto.
Kraj chce testovat promořenost na Strakonicku a Písecku

Registrace bude probíhat na webu národního parku:

https://www.npsumava.cz/navstivte-sumavu/vodacke-trasy-splouvani/