Jiří Matzner, jihočeský policejní mluvčí, uvedl, že místem dění se stalo okolí obce Nesměň na Českobudějovicku. Tady si chtěla dvojice mužů vykopat nějaké vltavíny. 

"Policisté kontrolují podle svých možností všechny známé lokality," řekl jihočeský policejní mluvčí s tím, že při prosincových kontrolách si muži zákona ověřili nové postupy kopáčských skupin.

Ani tento víkend se neobešel bez tragické nehody. Krátce po obědě vyjížděly složky IZS k havárii u obce Husinec. Foto: Policie ČR
K tragické havárii došlo po poledni u Husince, na místě zemřela spolujezdkyně

"Vlastní kopáče, kteří v jámách vltavíny hledají, doprovází další skupiny. Jedna skupina, například partnerky hledačů, monitoruje nenápadně příjezdové cesty do lokalit s nalezišti, v okamžiku, kdy projede podezřelé vozidlo, ve kterém by mohli být policisté, spouští poplach," přiblížil Jiří Matzner onu techniku.

Současně s tím doplnil, že je ale třeba přistihnout kopáče přímo při činu, tedy kopání v jámě. "Pokud je ‚krtek‘ varován, zmizí a ukryje se v lese. Své věci i nářadí klidně nechá v jámě," podělil se policejní mluvčí o své zkušenosti.

Ilustrační foto
Žena zfalšovala těhotenský průkaz. Předložila ho soudu, aby nemusela do vězení

Další pomocná skupina dle jeho slov obsadí okolí lesa, ve kterém se zrovna kope, a poplach vyvolá i při objevení se náhodného chodce. Nezřídka kopáči lidem, kteří místem jen prochází i vyhrožují, bojí se přivolání policie.

Jihočeští policisté z pořádkové služby, ze skupiny kynologických specialistů, objeví kopáče v jámě již na značnou vzdálenost. "Proto sestavili úderné týmy a s pomocí vyhledávací techniky zvolili méně nápadnou strategii, bez policejních vozů, majáčků, prostě takové tiché přiblížení. Taktika se osvědčila a jak je zřejmé z videozáznamu, do posledních centimetrů neměl nikdo z „krtků“ o policistech ani zdání," přiblížil Jiří Matzner zatím poslední případ z prosince. To policisté zadrželi dva muže (narozené 1997, 1998) z Českobudějovicka, kteří se teď za svůj čin budou zpovídat před soudem. 

Obžalovaným je David S., který silně opilého muže, majícího v sobě čtyři promile alkoholu, uhodil do tváře.
Emoce i slzy. Soud vyslechl blízké fanouška, který zemřel na hokeji v Havířově

Policisté budou podobné akce opakovat, a to i s ohledem na skutečnost, že někteří z kopáčů, vyhrožují usmrcením služebních psů, nalíčení pastí a podobně. "Nejde o plané výhružky, některé předměty jim zabavené to potvrzují," dodal Jiří Matzner na závěr.