K činu se doznal Mohamed H., 54letý Tunisan, který žije v Horních Rakousích od roku 1989. „V dosavadních výsleších tvrdil, že s ním bylo po léta zacházeno nespravedlivě,“ opakoval zemský ředitel policie Andreas Pilsl. „Nejprve měl mít v Niederthalheimu v okrese Vöcklabruck, kde žil u své partnerky, problémy se sousedy. Neuspěl jako učitel truhlařiny, úřad práce mu nakonec snížil minimální sociální dávky… To všechno Mohamed H. přičetl k tíži všem Rakušanům a obzvlášť Svobodným (FPÖ). Proto se rozhodl podle vlastních slov ,dát znamení´. Hledal lidi, které chtěl nechat pykat za ,utrpěné neprávo´, a přišel na manželský pár Siegfrieda Sch. (87), bývalého právníka, a jeho ženu Hildegardu (85), kterým dvakrát v týdnu dodával do bytu biopotraviny z obchodu své partnerky, která konvertovala k islámu.“

Při svých návštěvách si u nich údajně povšiml fotografie, na níž je zemský šéf Svobodných Manfred Haimbuchner společně s jejich synem. Ten pracuje ve vedoucí funkci odboru životního prostředí, který spadá do Haimbuchnerova resortu, ale politicky k „modrým“ nepatří.

OÖN popisují tragické okamžiky. „Když Mohamed H. v pátek kolem 9.30 zazvonil u bytu Sch., vpustila ho paní Hildegarda bez obav dál. Ten bez varování vytáhl zpod své pracovní zástěry schovaný řemen a ženu uškrtil. Když byl její manžel odkázaný na péči druhých alarmován jejími výkřiky, začal ho bodat jako smyslů zbavený a utloukl ho dřevěnou holí, jak ukázala pitva. Pak rozlil v kuchyni benzín z přineseného kanystru, založil oheň a zmizel.“

Pilsl konstatoval, že obviněný podle vlastních údajů poté nejprve pomýšlel na sebevraždu, ale pak se rozhodl jinak. „V poledne se objevil na policejní stanici Dornach a v naprostém klidu se představil. Když po asi deseti minutách na něho přišla řada, řekl pouze: ,Tak jsem tady. Zabil jsem dva lidi…´“

Zmíněný nadřízený syna zavražděných Manfred Haimbuchner se k vraždě nechtěl pro noviny vyjádřit. OÖN ke své webové zprávě dodaly, že „toto téma nemůže být (čtenáři) komentováno“.

Češi ve vězení

50letý a 46letý Čech byli zatčeni po více vloupáních v Pergu a v Dolních Rakousích. V Pergu podle OÖN 17. června odcizili parfémy v ceně 591 eur. Zákaznice si poznamenala poznávací značku auta, v němž uprchli, takže týž den byli muži zadrženi. V jejich vozidle se nacházely věci odcizené nejen v Pergu. „Při prvních výsleších se částečně doznali, ale k původu dalších věcí se nevyjádřili. Hledání míst jejich činů bylo obtížné, ale po obsáhlém šetření bylo obviněným prokázáno celkem pět krádeží v obchodech a pět vloupání,“ uvedl linecký deník.

Byli vzati do vazby a při opakovaných výsleších v Linci se oba doznali ke všem skutkům, z nichž byli obviněni. Škody dosahují tisíců eur, uzavřely OÖN.

Bavorsko Čechům zaslíbené

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro PNP

V Bavorsku pracuje stále víc Čechů, píše PNP. Podle regionálního ředitelství spolkové agentury práce jich loni bylo ohlášeno 25 387. V roce 2010 to bylo jen kolem 7900 lidí. Poté byla volnost pohybu pracovních sil v rámci Evropské unie vztažena i na Východoevropany, připomněl list.

Denně pendluje za prací do Bavorska na 15 000 Čechů. Naopak na české straně loni pracovalo 1800 Němců.

„Jak byly při otevření trhu práce v mnohých místech obavy, že Češi by mohli ohrozit pracovní místa domácích zaměstnanců, už to dnes slyšet není,“ pokračuje PNP. „Četné firmy hledají odborníky a mají radost, když je najdou v Čechách. Podle zjištění Průmyslové a obchodní komory chybí jen v Horním Francku 18 000 kvalifikovaných pracovních sil. ,Firmy mají stále těžší svou potřebu pokrýt. Čeští pracovníci mají v našem regionu velmi dobrou pověst. Není proto divu, že dobře vzdělaní odborníci z Čech jsou v ohnisku zájmu personálních oddělení hornofranckých podniků,´ uvedla prezidentka komory Sonja Weigangová.

Stále víc zaměstnanců z České republiky zaznamenávají i v Dolním Bavorsku – loni jich bylo na 6000.

„Němečtí zprostředkovatelé práce, ale také komory a odbory se angažují na českém pracovním trhu,“ uvádí pasovský deník. „Už šest let provozuje bavorská správa práce poradenskou a informační kancelář v Plzni, odbory a komory pravidelně pomáhají českým zájemcům o práci v Německu. Od roku 2015 se mohou o pracovních a životních podmínkách v sousedních zemích informovat ve dvojjazyčných Welcome-centrech, vedle toho jsou jim nabízeny semináře například k přijímacím řízením, daňové povinnosti a sociálnímu pojištění.“

Závěrem PNP uvádí, že jak si povšimli experti regionální direkce, starší zaměstnaci z Čech už umějí německy. „Přesto je řeč pro některé pracovníky překážkou. Proto se v příštím roce agentury práce na tento problém zaměří a s finanční podporou Evropské komise se budou snažit jazykové bariéry odbourat.“

Mistryně luku a šípů

Mistryně světa a její trenér.Zdroj: Deník/repro

Rakušanka Andrea Hehenbergerová (43) z Obernbergu na Innu se v Chianti poblíž Florencie stala mistryní světa v „compound bow“, v královské disciplíně terénní lukostřelby s kladkovým lukem, s nejvyšším stupněm obtížnosti, konstatují OÖN.

Mistryně, která doma závodí za UBSC Ried, se přitom tomuto sportu věnuje teprve tři roky. Soutěž ve střelbě na 28 trojrozměrných terčů v podobě zvířat až na 54 metry byla velice těžká, při cestě areálem účastníci tahali desetikilogramové náčiní… „Že to zvládla, je v neposlední řadě zásluha jejího životního partnera a trenéra Rudolfa Zweimüllera, také vášnivého lukostřelce, který její talent rychle rozpoznal.“ (Oba jsou na snímku.)

Mistryně světa v deníku vzpomíná, že v prvních týdnech přípravy se luku vůbec nesměla dotknout, cvičila pořád s činkami. Sedmkrát v týdnu trénuje techniku, míření, sílu – a psýchu. Většinou doma v Obernbergu, kde má vlastní střelnici. Vítězství v Chianti prý nezapila ani skleničkou tamního skvělého vína – to za ni převzal trenér Zweimüller, jak s úsměvem přiznal, uzavírají OÖN.