Zakáží kouřit vězňům?

Rakouské ministerstvo spravedlnosti zkoumá možnost zakázat v budoucnu vězňům kouřit, píší OÖN. Požaduje to Gabriele Fischerová, vedoucí drogové ambulance Lékařské univerzity ve Vídni, podle níž je kouření „v zařízení se státním dozorem" nebezpečné i pro ostatní lidi ve výkonu trestu. Ministerstvo je za zdraví uvězněných odpovědné. Letos se má návrhem zabývat a v příštím roce by prý mohl odstartovat pilotní projekt.
Odmítavě reagují odbory. „Generální zákaz kouření pro všechny vězně je pro mne nepředstavitelný," říká v lineckém deníku Albin Simma, předseda odborů Vězeňské stráže. „Jsem přesvědčen, že by vedl ke vzpourám." V současnosti se v rakouských žalářích ptají, zda nastupující odsouzení jsou kuřáci či ne, a podle toho je umisťují v příslušných celách.

Májku dal Linci venkov

Od roku 1979 věnuje hlavnímu zemskému městu májku některá z hornorakouských obcí. Režii má svaz národopisných a krojovaných spolků z Lince a okolí. Letos tato pocta připadla St. Gotthardu v Mühlkreisu.
Nadcházející sobotu kolem poledne bude strom vysoký 24 metry „pod policejní ochranou" eskortován do Volksgartneru a tam vyzdoben. Ve 14.30 tu začne gotthardská kapela koncert a tamní místní spolky po něm vyrazí k pochodu s májkou po Landstrasse na Hlavní náměstí.
Tam dobrovolní hasiči z Eschlbergu a Rotteneggu strom „holýma rukama" vztyčí za pomoci dlouhých tyčí. Vzhledem k troleji tramvají je nezbytná preciznost práce. Proto také májka pro Linec nesmí být vyšší než 24 metry, píší OÖN. V 17 hodin ji starosta St. Gotthardu Johannes Rechberger oficiálně předá lineckému primátorovi Klausi Lugerovi a v následujících dnech bude bedlivě střežena členy folklorních spolků.

Nebezpečná práce

Rakousko má v rámci Evropské unie relativně vysoký podíl smrtelných pracovních úrazů na počet obyvatel, uvedl linecký Volksblatt. Se 3,96 mrtvého na sto tisíc lidí zaujímá osmé nejhorší místo. Průměr unie je 2,32 obětí. Negativní bilanci vede Rumunsko se 7,13 mrtvými. Další pořadí: Lotyšsko 5,96, Litva 5,56, Bulharsko 5,43, Portugalsko 4,72, Malta 4,63, Slovinsko 3,97, Rakousko 3,96, Francie 3,74, Lucembursko 3,71, Irsko 3,12, Španělsko 3,11, Itálie 3,01, Maďarsko 2,86, Česko 2,61 a Kypr 2,6. Pod průměrem EU jsou Slovensko 2,31, Chorvatsko 2,29, Estonsko 2,16, Dánsko 1,94, Belgie 1,72, Británie 1,62, Švédsko 1,49, Německo 1,52, Finsko 1,2, Řecko 1,18 a Nizozemsko 1,01.

Islámská ofenzíva šarmem

Islámská federace Austria Linz (ALIF) odstartuje v sobotu v Horních Rakousích „islámskou ofenzívu šarmem", píše linecký Volksblatt. Na veřejných místech Lince, Welsu, Steyru, Freistadtu a v dalších městech chce občany informovat o tomto náboženství. K odbourání „údajných předsudků" (Volksblatt) budou aktivisté kromě rudých růží rozdávat také informativní brožury. Chtějí tak odstraňovat obavy z kontaktů a hledat dialog, uvedl v prohlášení šéf ALIF Resul Koca.
„O rozhovor s ním usiloval i Volksblatt, ale pan Koca vůbec není povídavý," píše deník. „Už více než dva měsíce odmítá interview a neodpovídá ani na písemné dotazy. Jeho spolek se ne vždy prezentuje tak světu otevřený jako při nadcházející ofenzívě šarmu nebo při Dnu otevřených mešit."
List dodává, že také mnozí muslimové jsou pobouřeni tím, co se v různých spolcích ALIF v Horních Rakousích odehrává. „Je to v nich jako ve škole koránu v Afghánistánu," říká předseda iniciativy liberálních muslimů v Rakousku Amer Albayati. „Videozáznamy z modliteben ALIF v Pergu, Freistadtu a Steyru, které má Volksblatt k dispozici, potvrzují, že toto přirovnání není přehnané," píše list. Jsou na nich turecké děti, odděleně dívky a chlapci, při pročítání súr koránu. „Ačkoliv právě děti z tureckých rodin mají často problémy s němčinou, ALIFu očividně nezáleží na tom, aby tuto výuku nabídl v němčině," pokračuje Volksblatt. „Nebo v turečtině, aby podpořil pedagogy doporučenou výuku mateřštiny žáků. Koránový drill se odehrává místo toho daleko víc v arabštině. A i když jsou i podle islámských pravidel dívky ještě příliš mladé pro předpis nošení šátku, mají všechny tyto školačky muslimský úbor. To podle Albayatiho nepatří k výchově dětí v Rakousku."
Podle deníku by měl ALIF co vysvětlovat – třeba vztah Koci k radikálnímu tureckému nacionalistickému hnutí IGMG, Islámskému společenství Milli Görüs, k organizaci, kterou bavorské orgány ochrany ústavy charakterizovaly takto: „Jejím prohlašovaným dlouhodobým cílem je celosvětové zavedení islámského státního a společenského uspořádání po vzoru staré osmánské říše pod vedením Turků. Směřování hnutí Milli-Görüs na sultánovi podobného tureckého vůdce má nacionalisticko-diktátorské rysy a odporuje republikánské struktuře Německa i demokratickým principům."
Stejně málo má Resul Koca co říci i k financím svého spolku bohatého na nemovitosti, uzavírá Volksblatt. Jen nová centrála ALIF stála 600 000 eur. Na otázku po financování řekl její mluvčí Arslan: „Díky darům, jak jinak?!" Bližší informace prý není oprávněn sdělovat.
„Raději tedy rozdávají růže, jejichž vůně má přehlušit slabý pach islámu ," končí Volksblatt.

Šplhoun

Král šplhounů Max Sterzl.Zdroj: Deník/repro PNP

Max Sterzl ze Salzwegu jen odhaduje, na kolik májek už vylezl – prý jich bylo kolem 350, píše PNP. Leze po nich s holýma rukama a nohami natřenými smůlou, která je mu životní pojistkou, prodírá se skrze věnce, pověsí se hlavou dolů a předvede pár figur. Když vyleze až nahoru, uřízne kousek špice, shodí ji dolů napnutým divákům a posadí se nebo položí místo ní na vrchol stromu. Jednou byl takhle vysoko 36 metrů. Takové silové „cvičení" trvá zhruba dvacet minut…
Jako lezec, tzv. „Kraxler", už dlouho má kultový status, šplná na májky po celém Bavorsku. Brzy ale má s exhibicemi skončit, pokračuje pasovský list. V neděli sice odstartuje další sezonu a po ní ještě jednu, ale tím prý skončí. To mu bude 50 let. „Je hezké umět něco, co sotvakdo dokáže, a je pěkné získávat uznání. Ale nemusím si už nic dál dokazovat," řekl.
Se střechy prý jako montér už jednou spadl, ale z májky ne. Na jeden moment ale nezapomene. Před asi 20 lety vylezl na 25metrovou májku, když náhle zapadlo slunce za budovu kostela. V chladu, který nastal, se smůla na jeho dlaních a nohách přestala lepit na strom. Nemohl dál a jeho život visel na vlásku, vypráví.
Na snímku zdolává svůj nejoblíbenější cíl, májku v Limbachu v místní části Salzwegu. Loni měřila 32 metrů.

Nejlepší šachistkou je dítě

Šachové mistryni Německa je čtrnáct let.Zdroj: Deník/repro PNP

Žákyně Jana Schneiderová z Eussenheimu ve Francku je ve čtrnácti letech druhou nejmladší mistryní Německa v šachu v historii, píše PNP. Na šampionátu v Bavorsku chtěla být jen mezi prvními třemi, ale skoro ještě důležitější prý pro ni bylo odehrát dobré partie a absolvovat turnaj, na který by ráda vzpomínala. Nakonec se přes osm soupeřek probojovala až k titulu. Jejím dalším cílem je stát se mistryní světa…

Když Jaro uteče z vazby…

Bavorská policie hledá Jaro…Zdroj: Deník/repro PNP

Mnichovská policie si zašpásovala a na twitteru se vydala hledat Jaro. Mnoho uživatelů této sociální sítě na výzvu, kdo by mohl podat zprávu o jeho pobytu, rádo zareagovalo. Jeden napsal, že ho našel na letišti – něco prý mumlalo o zas… zimě a nastoupilo do letadla na Kanáry. Podle dalšího se mohlo schovat ke třem ledovým mužům, kteří přišli o tři týdny dřív. A někdo se ozval i s kresbou, že uprchlé Jaro dopadl v Berlíně. Ještě ale musí k ověření totožnosti změřit jeho tělesnou teplotu…

Brožura o vzájemnosti

Vydali brožuru k přeshraničním týdnům.Zdroj: Deník/repro PNP

Před středečním úvodním pořadem Německo-českých filmových dnů ve Zwieselu v rámci projektu Kulturní region Bavorsko-Čechy 2017 (Deník informoval), který zahrne spoustu akcí hudby, divadel, ale třeba i přeshraničních túr e-biků apod., představili iniciátoři v radničním sále Zwieselu programovou dvojjazyčnou brožuru tohoto festivalu vydanou nákladem 20 000 výtisků. Bude distribuována na obou stranách hranice. Na snímku jsou s ní zleva starosta Zwieselu Franz Xaver Steininger, vedoucí projektu Hans Eibauer z Centra Bavaria Bohemia , šéf radnice v Bavorské Železné Rudě Charly Bauer a manažer projektu Sebastian Lesňák.

Z kulturní nabídky u sousedů

Los Krachos zahrají na festivalu za humny.Zdroj: Deník/repro

Festival Colours of Percussion od pátku do neděle v Salzhofu ve Freistadtu přilákal muzikanty z 22 zemí. V pátek od 19 h zahájí festival Los Krachos z freistadtské hudební školy (na fotografii). V programu se představí mj. Izraelec Zohar Fresco, Holanďan Martin Verdonk se svou kapelou, rozezvučí se i plastikové kelímky, balonky či kancelářské židle… Zazní také irská, kolumbijská a africká hudba, budou k vidění tance z Guineje, Mexika atd. (www.percussion-freistadt.at)
Jarmark na Urfahru slaví letos 200 let. V sobotu na něm zapochodují dechovky z dunajských měst Pasova, Deggendorfu, Řezna, Straubingu a Lince, a zahrají i při čepobití ve stanu „Da Wirt 4s Fest". V neděli bude od 11 h den muziky Rádia OÖ (mj. Wahnsinns 3 a Die jungen Zillertaler). Výstaviště o víkendu otevírá vždy od 9 h.(http://www.4sfest.at)
V Grieskirchenu probíhají „venkovské týdny" zahrnující přes 40 programů – koncerty, výstavy, večery písní, taneční akce apod. Zahajovací koncert zahraje dnes Hausruck Philharmonie s více než 70 hudebníky ve sportovní aréně v Grieskirchenu (Wagner, Bruckner aj.). V Tegernbachu budou hrát ode dneška do neděle rakouské a bavorské skupiny lidových zpěváků, na zámku Tollet vystoupí v neděli zpěvačka Tabea Mitterbauerová (19.30). (www.landlwoche.at)
Veřejně přístupná je soutěž mladých interpretů barokní hudby v St. Florianu (sobota 14.50-21.30, neděle 9-21.30, koncert laureátů pondělí 19).