Do Evropy byl tento druh přivezen ze Sibiře. „Sika je jelen menšího objemu. Je velmi přátelský a dobře se s ním spolupracuje. Původem pochází z Mandžuska. V Evropě byl domestikován polským profesorem Benediktem Dybowskim, po kterém nese jméno,“ řekl Václav Šoul.

Ve volné přírodě se vyskytuje mnoho jeho poddruhů. „Ve své oboře chovám jen pravého jelena sika Dybowského. Nechávám jim odebírat vzorky DNA, abych měl stále potvrzenou jejich pravost. Ve stádu nesmí dojít ani k příbuzenské plemenitbě. Tříleté samce již musím oddělit od stáda. Právě jsem si přivezl tři mladé kusy z Polska,“ vysvětlil Václav Šoul.

Vlastní profesí je soudním znalcem pro odhad hospodářských zvířat. Od devadesátých let podniká v nákupu a prodeji jatečných a chovných zvířat. „Jeleny mám rád pro jejich krásu a chovám je pro svou radost. Nemám je na porážku. Pravidelně se také setkávám s dalšími chovateli, se kterými si vyměňujeme zkušenosti,“ doplnil Václav Šoul.

V průběhu roku přichází do obory za zvířaty celé školní výpravy. Děti jim nosí jablka a zeleninu. Setkání člověka s krotkým jelenem je pro ně nevšedním zážitkem.

Václav Šoul má kromě chovatelských zálib ještě další koníčky myslivost a rybářství. Jejich trofeje si přivezl z mnoha kontinentálních vod. Několikrát navštívil souostroví Lofoty. Pro svou zálibu k rybolovu překročil i severní polární kruh.