„Od úterního do středečního večera vyšetřily laboratoře v regionu 187 nových suspektních vzorků. Pozitivní nebyl opět žádný. Tři nově uzdravení, dva na Táborsku a jeden na Prachaticku, a další pokles osob v nařízené  karanténě tak potvrzují, že se jižní Čechy dál úspěšně uzdravují. Přes tuto kladnou bilanci přesto stále prosím veřejnost o ohleduplnost a dodržování hygienických pravidel, vždyť třeba na severní Moravě nyní vidíme, jak rychle se onemocnění v ohnisku šíří,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Tři okresy stále hlásí nulu

Ze stávajících 15 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno devět na Prachaticku, tři na Českobudějovicku, dva na Táborsku a jeden na Jindřichohradecku. Strakonicko, Českokrumlovsko a Písecko si stále udržují aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy dlouhodobě udržují s 28,09 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k středeční 18. hodině) pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčilo na 90 procent všech nakažených, celkově v republice jsou to zhruba dvě třetiny.

Ilustrační foto.
Jihočeské nemocnice hledají cestu, jak zase testovat samoplátce

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 14 964 osob. V povinné karanténě se k středeční 18. hodině nacházelo aktuálně 102 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech ve středu zvýšil o 67 na celkových 2641,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Pro potřeby přeshraničních pracovníků stále funguje informační linka KHS na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nyní nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem  v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích, na hraničním přechodu s Německem ve Strážném, v krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem českobudějovického výstaviště a v ulici U Tří lvů. Speciální informační linku nyní jihočeští hygienici připravují také pro organizátory dětských letních táborů.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Jihočeské nemocnice nové samoplátce neobjednají

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo ve středu večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 105 žen a 75 mužů. Z celkových 180 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 35 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 17 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Mezi pozitivně testovanými v kraji je dosud kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Šestnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, devětadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+. Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací i samostatně a byli, či ještě jsou, pod dohledem jihočeských hygieniků se už před několika dny ustálil na 343. Další zatím nepřibývají.