Centrem jeho „utajeného“ pobytu je Wels, kde celý víkend zkoušel s Hornorakouskou mladou symfonií. První společné vystoupení měli v úterý ve Vídni, ve středu budou hrát v Bregenzu, v pátek v Salcburku a v sobotu v lineckém Brucknerhausu. Mistr s sebou přivezl i pět hráčů své vlastní kapely, které „přimíchá“ do hornorakouského souboru.

Kennedy dojížděl do Welsu denně z Lince zkoušet s 21 mladými muzikanty, za den i po sedm hodin. Na programu turné jsou Vivaldiho Čtyři roční období a skladby Kennedyho alba My World. K repertoáru linecký list poznamenává, že Čtyřmi ročními obdobími Kennedy v roce 1989 „prolomil“ na výsluní a jeho nahrávka je podle firmy nejprodávanějším albem klasiky všech dob. Známost Kennedyho ale daleko přesahuje svět tohoto žánru – jako altpunker a cross-over muzikant, který do své hudby vkládá i jazzové prvky, „odvázal“ staré interpretace, uvedl deník.

„Spolupráce vznikla náhodou,“ popisují OÖN. „Manažer, který byl na těleso upozorněn při zahájení hudebního veletrhu v Riedu, věděl, že Kennedy hledá vhodný orchestr pro plánované turné, a dal mu tip. Dirigent mladých symfoniků Eduard Matscheko se svěřenci vybraná díla nastudoval a Kennedy pak jejich přednes ,dobrousil´ ve Welsu.“

Každý šestý žák je muslim

Islám je i v Rakousku součástí předvolebního boje. Veřejnost rozčílila informace, že na vídeňských základních školách mají muslimští žáci už většinu. Vídeňská arcidiecéze koncem září jako korekturu uvedla, že zhruba polovina 6-14letých vyznává křesťanství, děti římskokatolické víry mají na základních školách a v nižších stupních gymnázií 33 procent, takže ve většině jsou oni, píší OÖN.

Připojují čísla z Horních Rakous, která jsou ještě výmluvnější. I tady se ale počet žáků, kteří se hlásí k islámu, během posledních deseti let zvýšil ze 12 600 na 16 200, tedy o 29 procent. Za deset let se jejich podíl zvýšil z 11 na 17 procent žáků, tedy o polovinu. Na prvním stupni základních škol byl v roce 2007 poměr římských katolíků k islámským dětem 48 341:7082, letos je to 40 817:9498. Na druhém stupni v tomto období ubylo katolíků skoro 13 000 a muslimů přibylo 1200, ale i tak je islámské víry jen čtvrtina dětí. Celkově to před deseti lety bylo na základních školách 89 580:12 603 pro křesťany, letos 69 394:16 213.

Tančili na Bacha

Když na barok, tak s parukami!Zdroj: Deník/repro

Čtyři angažovaní hudební pedagogové „svedli“ svým projektem „Crazy Wings“ (Ztřeštěné paruky) asi tisícovku školáků z celých Horních Rakous k hudbě, která je neprávem označována jako „nestravitelná“, napsaly OÖN. Školy se sjely do Brucknerhausu, aby si děti zatančily při barokní muzice. Orchestr "Barucco Consort" pod vedením Heinze Ferlesche jim zahrál díla.Marc-Antoine Charpentiera (1643– 1704) či Georga Friedricha Händela (1685–1759). „Mnozí je stejně už dřív shledávali ,cool´, aniž věděli, co slyší,“ komentuje list. „Jedna ze skladeb se stala hitem jako hymna Eurovize, další ve zpracování Tonyho Brittena ohlašuje zápasy Ligy mistrů… A proč nevěděli, že jde o barekní hudbu? Protože dosud chyběl právě takový program bez přísné disciplíny publika.“

Kromě toho se přes 20 škol zúčastnilo soutěže a přijelo k akci s parukami barokního stylu. U poroty to vyhrála třída 3e gymnázia Steyr.

Firmy pod kontrolou cizinců

Koncem roku 2015 bylo 10 731 firem v Rakousku pod kontrolou zahraničních koncernů, napsal linecký Volksblatt. Zaměstnávaly 576 000 lidí a měly obrat 237 miliard eur. Na druhé straně provozovaly rakouské společnosti 5900 dceřiných společností v zahraničí s 1,08 milionu pracovních míst a 355 miliony eur obratu.

Firmy pod kontrolou cizích společností vytvářely 33,5 procenta obratu veškerého tržního hospodářství v Rakousku. Pracovalo pro ně 20,1 procenta všech zaměstnanců tohoto sektoru v zemi. 75 procent těchto firem zdaňovaly koncernové centrály uvnitř Evropské unie. 39procentní podíl na nich měli Němci, 11 procent Švýcaři, 6,2 procenta Italové a 4,8 procenta Američané.

Rakouské firmy měly v zahraničí v roce 2015 méně dceřiných společností než rok předtím, především v důsledku stažení investic v Německu, v Česku a v Maďarsku, píše list. Počet jejich zaměstnanců sice stoupl o 10 000 (jedno procento), ale obrat se snížil o 15 procent – kvůli kolísání cen na trhu surovin a pohonných hmot. Nejvíc rakouských „dcerek“ bylo v Německu – 13 %, na ČR jich připadalo 7,1 %, na Maďarsko sedm, na Slovensko 4,8, na Rumunsko 4,5, na Polsko 4,3 procenta.

Jak se pilo na Oktoberfestu

Podle předběžné bilance přišlo na letošní slavnosti piva v Mnichově kolem 6,2 milionu návštěvníků, o asi 600 000 víc než loni. Snědli 127 volů a 59 telat, vypili 7,5 milionu tupláků piva a pokusili se odcizit 120 000 kusů pivního skla, uvedla PNP. Ubylo celkově ublížení na zdraví, ale přibylo nebezpečných bitek se sklem – na 49 případů. Téměř se zdvojnásobily zaznamenané sexuální delikty – na 67. „Nejasná je příčina přírůstku jízd pod vlivem alkoholu kolem slavností – s vysokými promile bylo přistiženo 353 návštěvníků, 231 byly odebrány řidičáky,“ píše pasovský list.

Většina zahraničních hostů přijela z USA, dále z Británie, Rakouska, Francie a Švýcarska. Trochu ubylo Italů, ale mezi slavícími byli i Saudové, Uruguayci či občané Zimbabwe.

Riziko nehod se zvěří

Nehod se zvěří je na podzim víc.Zdroj: Deník/archiv

Při zhoršené viditelnosti na podzim stoupá i u sousedů počet dopravních nehod se zvěří. Loni se jich jen v Horních Rakousích stalo 14 620, tedy každých 36 minut jedna, napsaly OÖN. 47 účastníků kolizí bylo zraněno, což je o 90 lidí méně než v roce 2012..V celém Rakousku došlo loni k 77 000 nehodám se zvířaty přebíhajícími vozovky.

Halloweenské masky povoleny

V Rakousku platí nově zákon zakazující zakrývání obličeje například islámskými burkami, ale i třeba šálami či kuklami fotbalových výtržníků. Výjimku mají jen tradiční kulturní, zvykové a společenské akce, například masopust, advent, nebo jsou-li pro zakrytí zdravotní důvody. Na dotazy nyní sdělilo ministerstvo vnitra, že norma nedopadá ani na masky o halloweenu, který podle dolnorakouských NÖN k národním zvykům nepatří. Zákon podle ministerstva sice taxativně nevypočítává, co pod pojem „tradiční“ patří, ale policie prý při jeho výkladu použije „širší definici“ se zohledněním přiměřenosti, uvedly OÖN.