Zimní sezóna začíná pro členy Horské služby od 1. prosince a navazuje na ukončenou letní sezónu, která byla pro záchranáře náročnější než v minulosti. „Naši záchranáři v tomto období provedli 2342 zásahů, jednalo se především o úrazy spojené s jízdou na horském kole (793 zásahů) a pěší turistikou (663 zásahů). Opět došlo k výraznému nárůstu oproti loňské letní sezóně, kdy jsme zasahovali v 2082 případech,“ uvedl Pavel Antl, ústřední náčelník Horské služby.

V průběhu letní sezóny proběhla také každoroční obměna a doplnění dopravní a svozné techniky. Byl doplněn provozní, zdravotnický a vakuový materiál potřebný pro poskytování odborné první pomoci. „Finanční prostředky pro nákup potřebného vybavení a materiálu nám byly poskytnuty formou dotace z Ministerstva pro místní rozvoj, Královéhradeckého, Pardubického, Moravskoslezského, Zlínského, Libereckého a Jihočeského kraje. Pokračuje tak dobře nastavená spolupráce a poskytovateli dotací, kteří jsou si vědomy důležitosti naší práce,“ komentoval ředitel Hadáček.

V zahájené zimní sezóně bude HS poskytovat služby v 56 vlastních stanicích z nichž některé prošli v roce 2018 kompletní modernizací a 21 služebnách HS. Ve všech oblastech jsou nasazeni jak profesionální záchranáři zajišťující služby v pracovních dnech a zčásti víkendech a dobrovolní členové HS pracující o víkendech. „K zajištění činnosti v zimní sezóně počítáme s 92 zaměstnanci stálými, 30 sezónními a více než 350 dobrovolných členů HS. V podzimních měsících proběhlo jejich školení a cvičení“ upřesnil náčelník Antl. Náplní školení byla zdravověda, ošetřování a svozy zraněných, dále vyproštění z nepřístupného terénu a evakuace z lanovky, doškolení pro používání techniky HS.

„Nevíme, jak bude vypadat sněhová nadílka na našich horách, ale i kdyby zůstalo jen u technického zasněžování, apeluji na všechny uživatele sjezdovek, aby dodržovali veškerá bezpečnostní pravidla,“ varoval náčelník Pavel Antl. Připomněl, že HS v celé republice zaznamenala během minulé zimní sezóny 7586 zásahů, a z toho 6102 připadá na sjezdaře, běžkaře či snowboardisty.

„Opět připomínám Desatero FIS pro pohyb na sjezdových tratích, které všichni najdou na našich webových stránkách,“ řekl Pavel Antl s tím, že upozorňuje také na krizové telefonní číslo +420 1210, kterým se návštěvníci hor dovolají přímo na dispečink příslušné oblasti Horské služby.

Radek Zeman, tiskový mluvčí horské služby