Jejich cesta je součástí záchranného programu na návrat zubrů do volné přírody. „Norma i Norisa jsou geneticky velmi hodnotní jedinci, patří k Bělověšské linii, která je zvláště vhodná pro odchov a následné vypuštění do volné přírody," říká zoolog větrovské zahrady Ondřej Kott.

Táborská Zoo je jedinou v České republice, která se rozhodla do programu na záchranu Zubra evropského zapojit. Ve spolupráci se spolkem Česká krajina se bude podílet na návratu zubra do české přírody. Pokud se podaří na Větrovech odchovat nějaká mláďata, po dovršení dvou let poputují do bývalého vojenského prostoru v okolí Milovic.

„V tuto chvíli máme ve stádu čtyři samice a usilovně k nim hledáme vhodného býka. Počítáme, že v průběhu léta bychom ho mohli přivézt. První mládě by se tak mohlo narodit případně někdy v příštím roce, ale bude záležet na stáří býka, plodní jsou až po třetím roce svého života," vysvětlil zoolog Ondřej Kott.

-Zubr evropský je největší evropský suchozemský savec patřící do řádu sudokopytníků. Býci dosahují váhy až 1 tuny, výška v kohoutku může být i 190 cm.
– Krávy se dožívají až 25 let, býci jen kolem 20 let. Tyto údaje se však vztahují ke zvířatům chovaným v zajetí, zvířata ve volnosti se dožívají nižšího věku.
– Zubři jsou stádová zvířata žijící v rodinných skupinách. Ty tvoří krávy, telata a mladí jedinci ve věku 2 a 3 let. Staří býci jsou samotáři nebo vytváří dvoučlenné skupiny. Ke stádu se připojují pouze v době říje. (ref)