Namasírovat nohy, vzít turistické hole, případně čtyřnohého psího mazlíčka a hurá na Kleť. I takovou podobu může mít sobotní den na jihu Čech, tedy konkrétně pro zhruba stopadesátku odvážlivců, kteří se v sobotu zúčastní akce nazvané Himálajský medvěd.

FYZIČKA A ČAS
Martin Tomka, předseda Klubu přátel hory Kleť a organizátor závodu, uvedl, že cílem akce je co nejvíckrát vyjít a sejít vrcholek Blanského lesa – 1084 metrů vysokou horu Kleť.

„Není přesně stanovená trasa. Startovat se bude z parkoviště pod lanovkou, přičemž je nutno se z bodu A dostat do bodu B, a kudy to bude, to už je na účastnících,“ podotkl.

Těm bude kromě vlastní fyzické kondice největším soupeřem čas, na zdolávání Kletě budou mít totiž časový limit šest hodin. „V loňském roce byl tím nejlepším Václav Bauer, který to zvládl desetkrát,“ připomněl Martin Tomka výsledek akce, která vznikla jako zimní varianta jarní obdoby.

KVŮLI SÁZCE
„Už sedmnáct let se tu vždy na Svátek práce koná tak zvaný Himálajský tygr. Toho se vždycky účastní něco kolem dvě stě padesáti lidí, tak mě napadlo vymyslet i něco na zimu,“ vysvětloval Martin Tomka, jak se k tygrovi přidal i medvěd.
Dodal, že spousta účastníků se na Kleť vydá z hecu nebo díky sázce. „Prvního května je sice Svátek práce, ale den předem je májka. Tam jeden druhého vyprovokuje, že se třeba vsadí, že to vyjde pětkrát, a druhý den už je na startu,“ vyprávěl se smíchem.

DESET TISÍC VÝŠLAPŮ
Pro mnohé je přitom dle jeho slov tato akce impulzem k tomu něco se sebou dělat. „Lidé si to zkusí, uvidí, jak na tom po fyzické stránce jsou, a začnou třeba na Kleť chodit pravidelně,“ řekl Martin Tomka s tím, že od začátku roku do sobotního dne se do knihy, která je v místní hospodě, zapsalo po výšlapu zhruba deset tisíc lidí.

ZA ODMĚNU PIVO
Zúčtovat se sebou samým se v sbotu chystá kolem sto padesáti lidí. Mezi těmi dle slov Martina Tomka jednoznačně převažují muži. „To jsou větší odvážlivci, sázkaři, žen je tak kolem dvaceti,“ uvedl. „Jezdí sem ale lidé z Hradce Králové, Liberce, Plzeňska,“ dodal.

Jednou ze zástupkyň něžného pohlaví, které se sobotní akce účastní, bude Kateřina Homolková z Českého Krumlova, která v sobotu oslaví devětadvacetiny. Himálajského medvěda se účastní podruhé. Loni zvládla pět výstupů za šest hodin, letos doufá v medaili.

„Po celý rok jsem v rámci možností trénovala, tak snad se zadaří. Každopádně počítám se silnou konkurencí, mám i tip na vítěze,“ nechtěla být konkrétnější. Kateřině Homolkové, která od Nového roku do včerejška zvládla 61 výstupů na Kleť, budou fandit kamarádi sportovci, kteří nejvyšší vrchol Blanského lesa rovněž zdolávají pravidelně. A co si slíbila za odměnu? „Kleťácké pivo a česnečku,“ odtajnila svou motivaci.