Jezevčici Bonnie při venčení s paničkou zřejmě chytla „toulavá“ a vlezla do kanálu, ze kterého se vlastní silou nemohla dostat. Majitelka tedy zavolala hasiče. Ti pomocí kamery lokalizovali drsnosrsťačku asi 25 metrů od začátku kanálu, v němž pak nemohla dopředu ani dozadu. K záchraně byl nutný bagr, který posléze poskytla stavební firma zdarma. Jednotka pomohla i krumpáči a lopatami, a po více než pětihodinové práci Bonnie vysvobodila.

Karty do osnov?

Karty pro Schafkopfe.Zdroj: DSeník/repro PNP

Svaz bavorských filologů si přeje zavedení hry v karty do školních osnov, napsala PNP. Přišel s tím předseda svazu Michael Schwägerl. Jak z článku vyplývá, mělo by jít o hru zvanou Schafkopfe. „Přáli bychom si, aby karetní hra právě v digitálních časech znovu získala víc na významu a na podpoře, a to i ve škole,“ uvedl Schwägerl ve sdělení svazu učitelstva na gymnáziích a odborných vyšších školách. Hra už se podle něho nehraje v rodinách, a tím se ji mladí nemají kde naučit. Je sice na „appech“, ale její přitažlivost a napětí je ve vzájemné interakci hráčů.

Myšlenku rozvíjí poukazem na zpětné vazby na domov a tradice v časech světové globalizace. Součástí těchto tradic je i zmíněná hra. „Kromě jiného je rozšířena v celém Bavorsku, spojuje tedy ve formě hry Franky, Šváby a staré Bavory, a je tak odrazem různosti a jednoty Bavorska,“ říká.

Podporu našel u augsburského profesora pedagogiky Klause Zierera. „Vzdělávací obsah Schafkopfe je nedocenitelný,“ uvedl ve sdělení svazu filologů. Žáci by se mohli hrou v karty učit kromě jiného matermatické, sociální a strategické kompetence. Jednou možností zařazení do osnov by mohla být organizace turnaje v této hře. Pravidla a další podrobnosti na www.sauspiel.de.

Hallstatt a záchodky

Turisté čekají u záchodků…Zdroj: Deník/repro

Města Bad Ischl, Gmunden či Vöcklabruck inkasují ročně statisíce eur tím, že zavedly pevné radary a přestupky řidičů systematicky stíhají, píší OÖN. „Maličký Hallstatt má jiného oslíčka na peníze. Je to pět veřejných toalet, před kterými stojí fronty turisté, aby si ulevili po vystoupení z autobusů.“ Starosta Alexander Scheutz počítá, že v příštím roce jim záchodky vynesou 336 000 eur. Použití toalety stojí jedno euro a navštěvuje je denně kolem tisícovky lidí. Obci se 758 obyvateli ovšem zůstává jen část příjmů. Dvacet procent jde jako daň z obratu ministerstvu financí, náklady města na provoz jsou 149 000 eur a do jeho rozpočtu tak přichází jen 131 000 eur. „Na tak malou obec to ovšem není zrovna málo,“ dodává list.

Pro příští rok přijala rada vyrovnaný rozpočet příjmů a výdajů ve výši 4,9 milionu eur. Do financování budoucích projektů chce Hallstatt zapojit i nahospodařenou rezervu 125 000 eur. „Hodí se, protože zemská vláda bude v budoucnu podporovat jen ty komunální projekty, které budou ze 62 procent financovány obcí,“ uzavírá deník.

Rekordně zahříváren

Rakouská charita otevřela letos rekordně zahříváren, míst, kde se mohou potřební ohřát, případně i dostat malé občerstvení. Ve Vídni jich bude do 30. března střídavě fungovat třicet, napsal Volksblatt. V lednu otevře jedna, v kostele Donaucity, vyloženě pouze pro ženy. Jak řekl generální sekretář vídeňských Caritas Klaus Schwertner, zatím co v zimě 2016/17 navštívilo 22 teplých místností 9800 lidí, loni jich do 24 center přišlo přes 11 300.

53 % návštěvníků jsou Rakušané, zbytek z unijní ciziny (hlavně Slovenska, Maďarska a Rumunska) a ze třetích zemí. „Mezi hosty jsou vedle bezdomovců také penzisté, kteří nemohou své příbytky dostatečně vytápět,“ pokračuje list. „V takové situaci je v této zimě 206 000 lidí v celém Rakousku.“ Starost dělá Caritas i stoupající počet těch, kteří se přicházejí do jejích tzv. krypt, „hrobek“, trochu najíst. V roce 2013 vydali 99 688 jídel, do loňska jejich počet stoupl na 127 000 porcí.“

V této zimě vyrazilo do ulic opět víc streetworkerů, autobusů s polévkami a mobilních ordinací. „Dary budou potřeba i po Vánocích,“ říká Schwertner. Věci jako čaj, sušenky, kapesníky přijímají jednotlivé fary. Pomáhají i jiné organizace – vídeňský městský Fond Soziales připravil až do 30. dubna celkem 1400 lůžek a 700 míst ve svých denních centrech a zahřívárnách.