Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje, uvedla, že kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se k sobotní 18. hodině udržel na úterních 180, počat uzdravených a aktuálně pozitivních na pátečních 148 a 26. „Od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 188 nových suspektních vzorků. Pozitivní nebyl znovu žádný, již čtvrtý den v řadě. To je povzbudivé pro etapu dalšího rozvolňování protiepidemických opatření, ale stále existuje důvod k obezřetnosti a k tomu, abychom nepřestávali chránit sebe i druhé,“ uvedla. „Nové případy budou u nás v některých lokálních ohniscích přibývat, to je jisté, jako velmi pozitivní ale s přicházejícím létem vnímám situaci v sousedním Rakousku, kde klesá počet nových případů a velká většina pozitivních je již uzdravena,“ doplnila Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 26 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 17 na Prachaticku, čtyři na Českobudějovicku, čtyři na Táborsku a jeden na Jindřichohradecku. Zmiňované Strakonicko, Českokrumlovsko a Písecko hlásí aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy nadále udržují s 28,09 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k sobotní 18. hodině) pozici regionu s nejnižším výskytem COVID-19 a vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčily více než čtyři pětiny všech nakažených, celkově v republice jsou to asi dvě třetiny.

Jitka Luňáčková, epidemioložka KHS, zmínila, že pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 14 467 osob. V povinné karanténě se k sobotní 18. hodině nacházelo aktuálně 176 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se na jihu Čech v sobotu zvýšil o 130 na celkových 2360.

Přestože se počet osob v karanténě od pátku nezměnil, v regionu lze vysledovat klesající trend. „Zdá se, že se situace uklidňuje, lidé nařízenou karanténu dodržují. Při překračování hranice si test, pokud ho již samozřejmě nemají, opatřují hned na hraničním přechodu a do 72 hodin hlásí na KHS výsledek,“ dodala Jitka Luňáčková.

Pro potřeby přeshraničních pracovníků zřídila KHS informační linku na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nyní nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti, na hraničním přechodu s Německem ve Strážném a v odběrových místech jihočeských nemocnic. V krajském městě mají samoplátci také odběrová místa před areálem výstaviště a v ulici U tří lvů.

Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo v sobotu večer na jihu Čech mezi nemocnými COVID-19 kumulativně 105 žen a 75 mužů. Z celkových 180 dosud potvrzených případů je 41 z Českobudějovicka, 37 ze Strakonicka, 35 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 17 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

Mezi pozitivně testovanými v kraji je dosud kumulativně deset dětí ve věku do 14 let. Šestnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, devětadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, sedmadvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednatřicet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 39 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Kumulativní počet Jihočechů, kteří se vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací i samostatně a byli či ještě jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se v sobotu zvýšil o čtyři na celkových 343.