151 osmičlenných týmů čekalo osm úseků - různých disciplín, do nichž vysílali jednotlivé závodníky. Po přeplavání Lipna v Horní Plané (770 metrů – nejrychlejší borec za 9:07) běželi přes Plechý, na kolech projeli Mühlviertlem, zdolávali překážky na vojenském cvičišti v Zelletau a skončili v cíli ve Freistadtu. Zúčastnili se Rakušané, Němci, Švýcaři, ale také atleti ze Švédska, Japonska, Austrálie a Baham, informuje linecký deník OÖN. Trať měřila celkem 184 kilometrů a měla převýšení .3405 metrů.

Nejrychleji ji zdolal smíšený "Ernstl’s Sport Racing Team“ za 7:42:39 hodiny před mužskou sestavou Hotel Guglwald bewegt 7:45:44. Dámy "Honeder Naturbackstube Dreamteams" dokončily za 8:57:19 hodiny a byly celkově na 27. místě. Výjimečně byl start povolen i sólistovi, který ji celou zdolal sám – loňský účastník havajského železného muže Christian Auer. „Před závodem skromně řekl, že bude rád, když všech osm etap zdolá pod deset hodin, a nakonec proběhl cílem za 9:20:34 hodiny,“ píší OÖN. Jak už jsme uvedli, závod věnoval dětskému zařízení v Sandlu - „prodával“ sponzorům každý svůj absolvovaný kilometr po deseti eurech. Dětem za výnos koupili kola. V celkové klasifikaci „proti družstvům“ skončil na 47. místě.

Zpěváček postupuje

Bude Johannes králem hitů?Zdroj: Deník/repro PNP

Podobně suverénně jako v minulých kolech vylučovací k.o.- soutěže o Krále letních hitů v pořadu televize ARD postoupil v neděli 13. srpna 15letý Johannes Weindl z obce Kollnburg v Bavorském lese zase o krůček blíž k cíli – celou soutěž ve finále 27. srpna vyhrát. Tentokrát „porazil“ protikandidátku Saranku Schäferovou z Hessenska poměrem hlasů posluchačů 69:31 procentům, píše PNP.

Čápi už se chystají?

Letošní propršené léto přežilo v Německu daleko méně čapích kuřat než obvykle, píše PNP. „Normálně odchová každý pár dva mladé, letos to bylo v průměru o třetinu méně,“ říká v listě Bernd Ludwig, experty na čápy ve Svazu ochrany přírody v Brandenburgu. Dokonce i v Ruhstädtu, vyhlášené čapí vesnici, přežilo 31 párům celkem jen 19 potomků.

Jemné peří malých čápů neodpuzuje na rozdíl od peří dospělých vodu, v dešti proto lehčeji prochladnou. Hnízda také mohou být zaplavena, prohlásil expert Uwe Peterson z ochrany přírody Šlesvicka-Holštýnska. V této spolkové zemi mělo 278 párů kolem 1400 vajec, ale jen z každého čtvrtého odchovaly letuschopného následníka. Kromě počasí zahynulo mnoho mladých při bojích o revíry – řada dospělých si vybrala pro přezimování kratší, jen asi 4000 kilometrů dlouhou, tzv. západní trasu do severní Afriky nebo zůstalo ve Španělsku a Francii. Pak se do Německa vrátili dřív než ti, kteří si vybrali východní cestu dlouhou až 10 000 kilometrů, a obsadili hnízda, o která pak s „opozdilci“ bojovali. „Normálně se čápi vracejí koncem března, ale letos tu byl první už 26. ledna,“ říká Peterson.

PNP dodávají, že momentálně se v mnoha místech začínají čápi shromažďovat k odletu směrem na jih. Uprostřed srpna je zpravidla čas, kdy především na mladé přijde „tahový neklid“, prohlásila v deníku expertka bavorského svazu ochrany ptactva Oda Weidingová. „Většinou na srazu čekají na slunečné dny kvůli teplé termice,“ vysvětluje. Koncem srpna pak odlet vrcholí připojením se starých čápů.

V Bavorsku se letos zdržovalo 470 až 480 čapích párů.

Zemřeli na alkohol

Přes 1700 lidí v Bavorsku umírá ročně na následky vysokého konzumu alkoholu, uvedla PNP. Podle statistického úřadu to v roce 2015 bylo 1736 případů, po čtyři předchozí léta obdobně – mezi 1730 a 1811 úmrtími. Víc než polovina z nich připadla na muže ve věku od 45 do 64 let.

Bavorské ministerstvo vnitra na interpelaci Zelených ale připomnělo, že čísla jsou neúplná, protože do statistiky nejsou zařazována úmrtí, při kterých ke smrti vedla kromě alkoholu i další nemoc, například rakovina. Skutečná čísla by tedy podle ministerstva byla mnohem vyšší. Německé centrum pro otázky závislosti udává ročně 74 000 případů úmrtí kvůli konzumu alkoholu nebo kombinaci pití a kouření. Na Bavorsko by tak připadalo 12 000 lidí, kteří ročně umírají kromě jiného také na nadměrné pití alkoholu. Zdraví škodlivé množství konzumuje 17,4 procenta dospělých v Bavorsku a 270 000 lidí je na alkoholu závislých.

Kromě jiného hraje alkohol roli také v trestné činnosti. Loni se pod jeho vlivem stalo 41 430 z celkových 614 520 případů. U násilných skutků byl podíl podnapilých dokonce 36 procent.

Kradou ve velkém

Zloději v prodejnách loni v Bavorsku odcizili zboží za 340 milionů eur, píše PNP. Počet těchto krádeží meziročně poklesl o 5,4 procenta, ale podle svazu obchodu není důvod k radosti – čísla jsou jen špičkou ledovce. Podle ředitele svazu Bernda Ohlmanna jen každý desátý zloděj je dopaden a obviněn.

Těžkou hlavu dělají prodejcům zlodějské bandy. Svaz odhaduje, že přinejmenším čtvrtina krádeží v obchodech jde na konto organizované kriminality. „Odcizené zboží je dnes velice rychle, pohodlně a s velkým ziskem prodáváno přes internet,“ říká Ohlmann.

Víc nehod, méně obětí

Méně mrtvých a méně zraněných, ale o něco víc nehod na bavorských silnicích vykazuje statistika prvního pololetí 2017. Zraněných proti loňsku ubyla tři procenta, usmrcených bylo o pět procent méně. Při nehodách ale zemřelo 36 lidí ve věku 18 až 24 let, což je alarmující nárůst o 44 procent.

Ještě mění šilinky

Euro-bus Rakouské národní banky bude v pátek na Hlavním náměstí v Linci od 9 do 12 a od 13 do 18 hodin měnit staré šilinkové bankovky – pětistovky s Otto Wagnerem a tisícovky s Erwinem Schrödingerem. Obě mohou být vyměněny za eura už jen do dubna 2018. Kromě toho odborné pracoviště prověří zájemcům pravost jejich eur.

Od první „tour“ euro-busu v roce 2002 využilo této příležitosti více než 885 000 Rakušanů. Za eura bylo touto cestou vyměněno 580 milionů „zapomenutých“ šilinků.

20 milionů pacientů

Na 20 milionů pacientů bylo loni ošetřeno stacionárně v německých nemocnicích. Je to o 277 000 víc než předloni (+1,4 procenta).

Vzrostl také počet pesonálu – lékařů na plný úvazek o 3600 (2,3 procenta) na 158 000. Pracovníků v nelékařské službě přibylo 22 800 (+3,2 %) na 736 500 osob, z toho 325 200 v pečovatelském oboru. Pečujících „u lůžka“ přibylo jen 4300 (+1,3 %), tedy dva na nemocnici, což kritizuje Německá nadace ochrany pacientů a upozorňuje, že hospitalizováno je stále víc starých, chronicky nemocných lidí, kteří potřebují péči.

Téměř 2000 nemocnic má k dispozici téměř půl milionu lůžek pro stacionární ošetřování. Průměrná vytíženost je 77,8 procenta.