Do Mühlviertlu přijeli Andreas Nerlich z městské kliniky v Mnichově a Oliver Peschel s Peterem Hoferem z institutu právní medicíny Univerzity v Mnichově. Zájemcům, kteří se dostavili v hojném počtu, představili kromě jiného také počítačovou rekonstrukci tváře zesnulého.

Průzkum potvrdil, že je jím – jak se už dlouho předpokládalo – farní vikář Franz Xaver Sydler von Rosenegg, zesnulý v roce 1746 ve věku 37 let. Nejpravděpodobnější příčinou smrti bylo chrlení krve vyvolané tuberkulózou plic. Chyběly příznaky svědčící násilné smrti nebo otravě. O tom se spekulovalo od rentgenového vyšetření ostatků v roce 2000, které odhalilo v břiše mumie záhadnou „kouli“. Ta byla nyní identifikována počítačovou tomografií jako zbytek skleněné růžencové perly.

Zkoumali usušeného faráře.Zdroj: Deník/repro

Mnichovští soudní lékaři vycházejí z toho, že tělo Franze Xavera Sydlera bylo po smrti vyplněno odstřižky, hoblinami a větvičkami. Toxikologická analýza prokázala, že uchování ostatků podpořilo nasazení chemikálií. To spolu s dlouhodobým uložením bez přístupu vzduchu udrželo tělo v tak dobrém stavu, že se stalo zhruba sto let po smrti regionálně pověstným. Podle Judith Wimmerové z referátu pro umění linecké diecéze měl být Franz Xaver možná dopraven do kláštera ve Waldhausenu, aby našel poslední klid mezi svými řádovými bratry, nebo tam byl preparován a vrácen do St. Thomasu. To by vysvětlovalo jeho podobnost s waldhausenskými mumiemi.

Také „malou slabůstku“ faráře vědci při vyšetřování odhalili. „Opotřebování předních zubů mu přičetli jako vášnivému kuřákovi dýmky,“ píše list. „Jinak byl velmi dobře živený a nemusel dělat žádnou těžkou fyzickou práci.“

Už postavili stromek

Linec už má vánoční jedli.Zdroj: Deník/repro: Stadt Linz

I když sedm týdnů před Vánocemi ještě ta správná sváteční nálada nepřichází, na lineckém Hlavním náměstí už v pondělí vztyčili vánoční stromek. „Tak brzy proto, že kolem tohoto tradičního středu musí být včas postaven tradiční ježíškovský trh,“ vysvětlují OÖN.

Stejně jako v uplynulých dvou letech přišel stromek z Innviertlu, konkrétně z obce Hochburg-Ach, rodiště skladatele Tiché noci Franze Xavera Grubera. „Jedle nepochází z lesa, ale z vlastní školky vánočních stromků. Na rozdíl od jejích kolegů ale tady zůstala před desetiletími stát a dosáhla statné výšky 22 metrů,“ říká starosta Johann Reschenhofer. Poražena byla 2. listopadu.

Po vztyčení stromu na západní straně náměstí se dali do práce zaměstnanci Linz AG. „Museli na jedli osadit světelný řetěz dlouhý na 800 metrů až s tisíci LED žárovkami. V plném lesku se pak symbol zjeví v sobotu 17. listopadu, při zahájení ježíškovského trhu,“ uzavřely OÖN.

Podkoní za 2728 eur

K péči o deset policejních koní ve vzdělávacím jezdeckém centru ve Vídeňském Novém Městě přijalo ministerstvo vnitra dvě zemědělské pomocné síly, které budou přiděleny zásahovému komandu Cobra – ředitelství pro speciální jednotky, napsaly OÖN. Náklady na jednoho spolupracovníka byly vyčísleny na 2728 eur měsíčně.

„Jízdní policie“, velmi kritizovaná ochránci zvířat, začala v říjnu s výcvikem. Její první zásahy po zatimním zkušebním provozu jsou očekávány pravděpodobně v květnu příštího roku.

Jednotka má konat hlídkovou službu, ale zasahovat i při velkých nasazeních, zejména při velkých sportovních utkáních. Počítá se s ní i při hledání ztracených nebo bezmocných lidí a po uprchlých vězních, především v neschůdném terénu. „Zvýšenou mobilitou a respekt vzbuzující výškou mají koně preventivní a deeskalující účinek. Doplňují zásahové prostředky, zvýšeným posazem poskytují lepší přehled a zvyšují vjem policejní moci,“ říká se v odůvodnění opatření.