V jezeře se loví čtyřikrát, pětkrát ročně, z toho jednou na podzim „na blinkr“, umělou návnadu předstírající pohyb rybičky, dravci. Maierův úlovek je údajně největším za deset let.

Úroda dětí

Loni se v bavorských nemocnicích narodilo 120 911 dětí, o 6000 víc než předloni. Počet novorozeňat se zvyšuje už pět let za sebou. V roce 2011 jich bylo 100 788. Přibylo císařských řezů - meziročně o 0,4 procenta na 32,2 procenta. To je víc než celoněmecký průměr (30,5). Celkový počet porodů v zemi statistický úřad zatím nezjistil, uvádí PNP.

Provážel Rusa a Nigerijce

Německá policie zastavila v úterý na A8 u Schwarzbachu auto se třemi lidmi. „22letý řidič předložil hlídce slovenský průkaz totožnosti a ukrajinský řidičák,“ píše PNP. „Rychle se ukázalo, že řidičské oprávnění je falšováno. Spolucestující, Rus a Nigerijec, nemohli předložit žádný doklad k zamýšlenému pobytu v SRN. Ty policie doprovodila na příslušný cizinecký úřad či do přijímacího místa pro uprchlíky, řidiče zatkla za padělání úřední listiny, jízdu bez řidičského oprávnění a za převaděčství. Byl umístěn ve vazební věznici v Traunsteinu.“

„Tahoun“

Mladý silák zabírá.Zdroj: Deník/repro PNP

Stefan Weizenwieser (28, 170 cm, 105 kg) z Alkofenu má za sebou intenzivní rok, napsala PNP. Pětkrát, šestkrát týdně zdvíhá neskutečné váhy, v neděli prý ale jen spí a regeneruje. Denně do sebe souká 6000 kalorií, převážně v mase a bramborách. Důsledná konzumace jídel bohatých na bílkoviny a železná tréninková disciplína se vyplatily – vstoupil mezi německé profesionální siláky.

V mládí vážil 69 kilo, hrál dlouho hokej ve Vilshofenu, pak ho filmy s Arnoldem Schwarzeneggrem nadchly pro fitnes a silové sporty. Šest let se intenzivně připravoval ve fitnessu ve svém městečku. V roce 2014 se přihlásil k soutěži nováčků-strongmanů ve Waldkirchenu. „Nikdy předtím nezkoušel popotáhnout náklaďák, zdvíhat nad hlavu sudy a zvedat těžké kameny, ale chtěl si to vyzkoušet – a rázem svou váhovou kategorii vyhrál,“ uvádí list. „V roce 2015 musel delší dobu pauzírovat kvůli zranění, ale dnes je fit jako nikdy a patří k největším silákům Německa, přestože mu lékař řekl, že v tomto rozsahu už silový sport nikdy nebude dělat.“

Se 160kilovou činkou.Zdroj: Deník/repro PNP

Na tomto sportu ho prý fascinuje, že při něm pohybuje předměty, kterými by normální lidé nepohnuli, nebo dělá věci, na co jiní potřebují stroje, jako třeba utáhnout náklaďák. Jako první nováček zdvihl kámen těžký 304 kilogramy do výšky 32 centimetrů, což je rekord. Příští rok se chce stát německým mistrem ve váze do 105 kilogramů, uzavírá PNP.

Na dolním snímku má naloženo 160 kilogramů.

Vrhla sedmnáct štěňat

Velevrh dog - šestnáct štěňat!Zdroj: Deník/repro PNP

Tříletá doga Liesl chovatelky Biancy Moserové z Regenu před třemi týdny vrhla sedmnáct štěňat. Jedno uhynulo. I veterinář Mathias Lechner-Doll míní, že lze hovořit o rekordu této rasy, píše PNP.

Otcem „smečky“ je Lenny, dvouletý dlouhosrstý německý ovčák. Když se Liesl hárala předtím, moc zájmu nejevil, ale tentokrát prý byl nenápadně aktivní, uvedl list. Paní Moserová si prý ani potom ničeho nevšimla, doga viditelně „zkulatěla“ až čtrnáct dnů před porodem. Ten byl nekomplikovaný, ale dlouhý. Začal 14. září ve 20 hodin. Po hodině byla venku čtyři štěňata, poslední po šestnácti hodinách. Aby potomstvo uživila, sežere jejich matka dvakrát až třikrát víc než obvykle. K tomu vypije dva až tři litry denně, což znamená, že „panička“, maminka osmiměsíčního Erika, s ní musí několikrát za noc ven. Její mládež také přikrmuje – kuličkami mletého hovězího.

A co s nimi, až budou větší a větší? „Chceme je všechny udat, dva velcí psi jsou ažaž,“ říká Bianca Moserová v pasovském listě. Několik zájemců už se ozvalo, ale zdaleka ne všechna štěňata jsou zadána. Po 9. listopadu, kdy budou stará osm týdnů, mají domov v Schönhöhu začít postupně opouštět. Tak velký vrh se pak už nemá opakovat. „Necháme Liesl sterilizovat,“ uvedla paní Moserová pro PNP.

Přestudentováno

Přes úbytek obyvatelstva ve věkové skupině 18-25 let, meziročně o 0,6 procenta, roste v Rakousku počet studujících vysoké školy. V zimním semestru 2016/17 bylo na univerzitách, odborných vysokých školách a pedagogických fakultách zapsáno 383 517 osob, o 0,6 procenta víc než před rokem.

Veřejné univerzity zaznamenaly přírůstek 339 řádných studentů, tedy o 0,1 %, soukromým přibylo 1700 posluchačů (plus 20 %). O pedagogické školy byl o 25 % větší zájem (18 200 žáků). Studenti ze zahraničí měli na vysokých školách čtvrtinový podíl (96 000) – bylo mezi nimi 36 000 Němců a 10 000 Italů, především z Jižního Tyrolska.