Podle Zdeňka Zámečníka, předsedy Zemědělského družstva Kunžak, budou týdny sucha na sklizni znát. „Naštěstí pak přišla i voda, takže myslím, že průměrné výnosy, na které jsme u nás zvyklí, tedy v rozmezí 27 až 32 tun, bychom mohli zvládnout,“ doufá.

Družstvo zatím sklidilo zhruba třetinu bramborových ploch.

Kvalita hlíz je podle jeho slov zatím velmi slušná, ačkoliv je znát, že plody jsou trochu drobnější.

„Cena bude o něco vyšší než loni v této době právě kvůli nižší výtěžnosti. A jsou i oblasti, kde mají méně než u nás. Cena brambor na uskladnění pro zákazníka by pak byla kolem 7,50 až 8 korun. Loni jsme touhle dobou brambory prodávali za 6,50 korun,“ uvádí Zdeněk Zámečník.

PLOCHY SE NEMĚNÍ
Plochy pro pěstování mají v Kunžaku víceméně stejné už 12 let – kolem 120 hektarů. „Držíme to tak pořád, ať už byly roky lepší, nebo horší. Samozřejmě toho, že se daly dotační peníze na průmyslové nebo i konzumní brambory, se spousta firem chytá. My jsme dělali brambory, ať dotace byla, nebo nebyla. Výkyvy v tom smyslu, že se brambory přestanou pěstovat, když nejsou dotované, jsou podle mě špatné,“ říká předseda družstva.

Podle předsedy Zemědělského družstva Popelín Ladislava Ohrazdy bude letošní sklizeň brambor nižší. „To už je jasné, podepsala se na tom sucha. Plody jsou drobnější, tím pádem jsou nižší i výnosy. O cenách a jejich vývoji se zatím nedá mluvit, protože jsme teprve krátce po zahájení prodeje brambor. Těší nás kvalita – brambory jsou dobré přesto, že jsou menší,“ popisuje.

Prodej je v Popelíně meziročně také stejný, drží se zhruba od poloviny září do května.

Na pultech obchodů, které spadají pod spotřební družstvo Jednota, nyní najdou zákazníci tuzemské brambory z Vysočiny a Polabí. Podle sortimentáře Jednoty v oboru ovoce a zeleniny Františka Ondrouška je stabilním dodavatelem například ZOD Kámen z Vysočiny. Vedle menších balení či volně ložených brambor se chystají i větší balení.

VYDRŽÍ ZÁSOBY?
Tento rok je ale otázkou, jak dlouho českým dodavatelům zásoby vydrží. „Letos je poptávka po bramborách daleko vyšší,“ připomíná František Ondroušek s tím, že produkce je asi o jednu třetinu nižší proti jiným rokům. Na konci zimy, než jsou rané brambory z Polabí, i Jednota dováží. „Na konci zimy jsou to rané brambory z Maroka. V polovině dubna ze Španělska a Řecka,“ vyjmenovává František Ondroušek. V létě už se na pultech objeví brambory z Polabí.