Borotín – Zatímco ve městech je běžné, že ve školních tělocvičnách jsou na tréninky sportovních klubů pořadníky, ve vesnické škole byste nečekali ani velikou sportovní halu, natož tým mladých a úspěšných basketbalistů a basketbalistek. Přesně ten ale v v Borotíně poblíž Jistebnice funguje už patnáct let a podává ohromující výsledky.

Pod vedením Ladislava Zrůsta začal v roce 2000 vzkvétat tým BK Borotín, který měl jak dívčí, tak chlapecké družstvo. Škola už od začátku tuhle myšlenku velice podporovala a snažila se, aby se do jejích lavic dostali žáci se sportovním potenciálem. Vedení školy se dokonce zasadilo o zavedení školní autobusové linky z Tábora a k přílivu nových sportovců přispělo i školní auto, které sváží děti z okolních vesnic, odkud by se do Borotína dojíždělo jen obtížně. V týmu se tak mohou blýsknout i hráčky z Bechyně, Chotovin, Sudoměřic u Tábora, Sedlce – Prčice a dalších obcí z okolí.

Fotka hráček z roku 2008.

(Fotografie z roku 2008, jsou zde v podstatě všechny hráčky, které byly na turnaji ve Vídni a v Rennés.)

Rychlý start

Borotínské kluky to ale od košů víc táhlo k brankám, proto od roku 2004 funguje jen dívčí sestava. Na výsledcích a na místa v tabulkách to ale dopad nemělo.  Naopak.
„První roky se nás každý ptal, kde Borotín je, a dnes už obec na basketbalové mapě svítí velmi výrazně. Znají nás nejen v Jihočeském kraji, ale po celé republice. Děvčata se totiž rychle propracovala mezi špičku a postupně se začala prosazovat i v zahraničí," líčí s hrdostí trenér Ladislav Zrůst.
K největším úspěchům dívčího týmu patří 1. místo z turnaje v Berlíně a ve Vídni, kde hráčky bojovaly i se soupeřkami trénujícími za oceánem. Dále se mohou pyšnit několika tituly přeborníků Jihočeského a Středočeského kraje, nebo účastmi ve finále zápasů republikových kol.
„Máme na svém kontě dvě první místa v soutěži Basket do škol a také tituly mistrů ČR v basketbalových dovednostech," doplňuje trenér seznam úspěchů týmu.
Loni pak nejmladší dívky vyhrály celorepublikovou soutěž Šmoulinka a přibyly i další kladné body z turnajů. „Těší nás i tři vítězství v anketě Sportovní hvězda Táborského deníku a samozřejmě i dvě druhá místa v Nestlé cupu," dodal kouč.
Jako jedny z nejlepších hráček uvádí jména Vomlelová, Nováková, Včeláková, Kardová, sestry Graulíkovy, Plocová B., Kmochová, Bohuslávková, Fučíková, Smetanová a také Mikulandová. Z dívek, které ještě stále hrají pak exceluje Stiborová, Plocová M., Babická a Fárová. „Celkem je ale pro nás všechny, kteří se v Borotíně v tomto sportu angažujeme, mnohem důležitější než všechny výhry pocit, že se nám daří dostat děti od počítače do tělocvičny," zhodnotil úsilí Ladislav Zrůst.

Autor: Veronika Gigalová