V každém z těchto úseků se podle člena pořadatelského spolku Petra Schleisse odehraje nejen bitva, ale i další doprovodný program. „Právě letos si připomínáme 600 let od Žižkova slavného vítězství, bitva se tradičně uskuteční na původním bojišti, u pomníku Jana Žižky mezi rybníky Markovec a Škaredý,“ přiblížil s tím, že program začíná v 10 a v 15 hodin.

Původní bojiště

Podle jeho slov jde o historicky věrnou akci a připomenutí významné události českých dějin. „Zároveň se snažíme zviditelnit jedno z mála nedotčených původních bojišť naší historie, které je coby výletní místo s typickou ukázkou jihočeské krajiny plné rybníků, luk a lesů,“ podotkl Petr Schleiss.

Jaroslav Drobný bude i v příští sezoně chytat za českobudějovické Dynamo.
Dobrá zpráva pro Dynamo. Brankář Drobný pokračuje

Akce přibližuje počátek 15. století. „Snaží se každému návštěvníkovi ukázat, jak se žilo kdysi. Projekt je založen na dobových podkladech. Kromě samotných bitev bude celý den možné navštívit vojenské husitské ležení, kde účinkují minimálně dvě stovky lidí. V celodenním programu uvidíte dobové tanečnice, kejklíře, žoldnéře i rytíře, to vše včetně hudby. Dozvíte se mnohé o Janu Žižkovi, ale i o době posledních Lucemburků,“ láká představitel husitského vojevůdce.

Sokolník i koně

Projekt je historický festival s účastí účinkujících z celé České republiky, Slovenska, Rakouska a Německa. Festival se těší přízni diváků z celé republiky, v loňském roce byla návštěvnost asi 5 tisíc diváků.

Pro nejmenší a odvážné větší bude připravena bohatá nabídka dobových her a dílen. A krom jiného zde bude k vidění sokolník, tucet koní či historické tržiště. „Akce si dává za cíl přiblížit dobu husitskou jako celek založený na dobových podkladech, a to formou zábavnou a zároveň poučnou, koně se účastní i bitvy,“ dodal Petr Schleiss.

Na akci se účastníci budou moci pohybovat v rozdělených koridorech pro maximálně tisíc lidí, vstupenky jsou k mání jen na místě. „Prosíme všechny příchozí, aby na festivalu dodržovali nařízení vlády a ministerstva zdravotnictví a pohybovali se výhradně ve svých sektorech,“ uzavřel.

Ilustrační foto.
Na jihu Čech se utopily dvě děti