Diváci budou moci obdivovat na 60 vozidel například značek Ferrari, Lamborghini, Porsche, Maserati, Jaguar, McLaren nebo Lotus. V neděli od 10.45 auta najedou ke korzu po Hlavním náměstí. V sousedním Rohrbachu budou mít v neděli od 9 do 17 hodin na náměstí autojaro s prezentací mimo jiné elektromobilů. V posledních letech se k akci s bohatým rámcovým programem sjíždělo na 6000 zájemců. V St. Martinu v Mühlkreisu mají v sobotu od 7 hodin na parkovišti Empire na silnici B 127 trh autoveteránů, náhradních dílů a příslušenství. Nabízet je bude na 70 prodejců.

V pondělí cvičení proti teroru

Na více místech centrálního prostoru Lince proběhne v pondělí protiteroristické cvičení policie, záchranných složek a úřadů. O přesném průběhu ví podle zemského policejního ředitele Andrease Pilsla jen hrstka zasvěcených, aby mohla být prověřována reakce i na nečekané události. Místa podle Pilsla byla vybrána tak, aby se akce co nejméně dotkla života občanů. Styk s médii, veřejností a sociálními sítěmi převezme deset spolupracovníků tiskového oddělení vídeňské policie. 120 účastníků cvičení z civilních složek už bylo podrobně informováno, píší OÖN.

Začíná přeshraniční cykloturistika

Přeshraniční cykloturistika začíná.Zdroj: Deník/repro

V návštěvnickém informačním centru Zeleného pásu Evropy ve Windhaagu u Freistadtu bude v neděli ve 13 hodin zahájena přeshraniční cykloturistická sezona. Ve foyer střediska bude mimo jiné pedagožka léčivých bylin Katrin Pesendorferová ze Sandlu představovat doma dělané „chutney", tradiční pochutinu indické kuchyně, zavařeniny a bylinné produkty bez konzervantů, nabídku návštěvníkům doplní káva a domácí pečivo. „Ke spalování kalorií pomůže krátká túra do jižních Čech," doplňují OÖN.

Pro domácí pískoviště

Nakopali písek pro dětská pískoviště.Zdroj: Deník/repro

Osm tun písku do pískovišť připravily pro domácnosti města Freistadtu Svaz zemědělců a místní automotoklub. Spolupracovníci obou organizací stejně jako v minulých letech to stihli v pravý čas před začátkem sezony. Předseda ÖAAB Andreas Schuh k akci řekl, že chce ukázat, že děti jsou tím nejcennějším, co máme. Zároveň organizátoři zdůraznili, že v rozhovorech s rodiči při předávání písku chtějí zjistit, jaká přání a podněty mají pro politiky. Děti navíc dostanou hračky na pískoviště.

Sousedi jsou bohatší

Finanční majetek rakouských domácností loni podle Národní banky vzrostl o 2,8 procenta, tedy o 17 miliard eur, na 625 miliard, zaznamenal linecký Volksblatt. Zvýšený disponibilní příjem (nominálně o 3,6 procenta) vedl i k vyššímu spoření – nově si občané uložili třináct miliard, o 2,7 miliardy víc než předloni. Kvóta úspor se zvýšila ze 7,3 na 8,2 procenta příjmů. Stoupla ale i výše úvěrů vzhledem k historicky nejvýhodnější sazbě půjček na výstavbu.

Nový soud s pašeráky kokainu

Rakouský nejvyšší soud zrušil rozsudek zemského soudu v Linci nad pěti Dominikánci, kteří do Evropy pašovali drogy. Loni v dubnu byli obžalovaní odsouzeni k trestům od tří a půl roku do deseti let. Nové hlavní líčení začalo ve středu a bylo odročeno na 8. květen. V příipadě uznání viny Dominikáncům hrozí až patnáct let vězení.
O případu náš list opakovaně exkluzivně informoval. „Pro jednoho z krajanů skončilo pašování málem smrtí," opakoval ve čtvrtek linecký Volksblatt. „37letý muž měl ve střevech balíčky se 1,3 kilogramu kokainu, ale nepodařilo se mu je z těla vyloučit (zřejmě i proto, že má umělý vývod – pozn. red. Deníku). Tři dny se komplicové pokoušeli z něho drogu ,vydolovat´, ale vyšlo z něho jen dvanáct balíčků. Jeho stav se stále zhoršoval. Dva kumpáni ho proto podle obžaloby dopravili do Čech, vyhodili ho z auta a odjeli. Muž se odvlekl do hotelu a recepční zavolala pomoc. Pašerák byl zachráněn díky několika operacím. V Čechách byl také odsouzen a při výpovědích usvědčoval i krajany. K činu se ale doznaly jen obě ženy."

Sledovaní čápi

Malá čapí špionáž.Zdroj: Deník/repro

Už sedí na vejcích? Co žerou? A kdy chodí spát? - Protože správa Národního parku Bavorský les nedávno nainstalovala webovou kameru k čapímu hnízdu na střeše své centrály v Grafenau, může si na tyto otázky každý sám odpovědět," píše PNP. Snímky jsou aktualizovány každých pět sekund. Zájemci o sledování čapí rodiny zblízka si mohou webový kontakt najít na stránkách www.nationalpark-bayerischer-wald.de.

Novodobý poustevník

Odešel do osamění.Zdroj: Deník/repro

Život bez tekoucí vody a elektřiny začal 58letý diakon Belgičan Stan Vanuytrecht v poustevně zabudované ve skále u obce Saalfelden poblíž Salcburku. „Do funkce" eremity byl vybrán z padesáti zájemců. Vanuytrecht řekl, že žít v osamění chtěl už léta, a když si o Saalfeldenu přečetl, řekl si, to je moje místo, tady chci být, píší OÖN. Ticho ráno a večer s intenzivními kontakty s návštěvníky během dne jsou podle něho ideální kombinací.
Poustevna v Saalfeldenu je stará asi 350 let. Je jednou z posledních obývaných v Evropě. „Skalní dutina na patě kameného moře byla upravena jako kaple v 17. století," dodává list.

Kniha pro 160 000 školáků

Na 160 000 školáků v Bavorsku dostane k nedělnímu Světovému dnu knihy zdarma dobrodružný román „Tajemný dům duchů" od Henriette Wichové, napsala PNP. Své třídy k akci přihlásilo na 7200 učitelů. Mezi dětmi je také na 10 000 žáků z integračních a podporovaných tříd. Podle nadace Čtení, která knihy věnuje, jsou letošní počty rekordní, loni bylo účastníků o asi 7000 méně. V celém Německu bylo rozděleno na milion poukázek na tuto knihu. „Příběh o honbě za duchy a pokladem má děti nalákat ke čtení," dodává PNP.

Sledují, zda se netřeseme

Seismická stanice na hranici.Zdroj: Deník/repro PNP

Už 25 let provozuje spolkový úřad geofyziky a surovin seismickou primární stanici na Sulzbergu u Haidmühle na české hranici, píše PNP. Měří vlny, které se šíří v zemi po zemětřesení nebo explozích. „Je tím kontrolováno dodržování dohody o nešíření jaderných zbraní," uvádí list. Data z Haidmühle jsou kontinuálně a pouze s několikavteřinovým zpožděním převáděna do mezinárodních centrál ve Vídni a v Hannoveru.
Zařízení na Sulzbergu se jménem GERES (GERman Experimental Seismic system) je jednou z 50 seismických primárních stanic na světě. Vzhledem k výhodné poloze jednotlivých měřicích míst na rule a žule je nejcitlivějším takovým zařízením ve střední Evropě, pokračuje PNP. Data na Sulzberg dodává 33 záznamových stanovišť v několikakilometrovém okruhu státních lesů mezi Bischofreutem a Haidelem.
K uchování dohodnuté 98procentní dosažitelnosti pořizovaných dat v ročním průměru je nezbytná nákladná údržba. Protože se výpadky z normy v poslední době množí, je třeba obnovit kabeláž a technické vybavení k ochraně před blesky a přepětím. Do obnovy sítí investuje úřad letos osm milionů eur. Zařízení ale nemůže být ani při rekonstrukci zcela vypnuto, a tak jako provizorium zůstalo v provozu osmnáct měřicích stanic.