Odřídil více než 2500 utkání a zůstaly mu prý téměř samé pozitivní vzpomínky, píší linecké OÖN. Po píšťalce sáhl po nehodě při fotbalu, kdy si zlomil čelist. Pak přesedlal. „Nebyla to žádná velká ztráta, protože jako hráč jsem opravdu nebyl dobrý. Dnes si říkám, že je dokonce škoda, že jsem jako rozhodčí nezačal dřív,“ říká v deníku.

Na svůj první zápas si nevzpomíná, zato ale na duel mezi Voitsbergem a Villachem krátce po bosenské válce. „V každém celku byl nějaký Srb nebo Chorvat, a ti na sebe nechtěli ani promluvit. Byl to horký duel, ale vyloučit jsem nemusel nikoho,“ vzpomíná. Obecně prý nebyl moc přísným sudím. „V právě skončené podzimní sezoně jsem nemusel ani jednomu hráči dát žlutou kvůli kritice nebo nesportovnímu utkání, a to mě moc těší.“

V průběhu let se stal opatrnějším a klidnějším, naučil se také snášet kritiku. „Neslyšet“ úplně prý ale přesto nemohl. „Zlobí mě především, když zdánlivě rozumní lidé se začnou chovat útočně a trvale vykřikují komentáře, které jdou totálně pod opasek,“ říká a myslí hlavně na dva lékaře, kteří tak vyváděli opakovaně. Ke hráčům byl ale naopak často velkorysý. „Urážky jsou absolutně tabu, ale brumlat si něco směl každý. Záleží jen na hlasitosti,“ je přesvědčen. Důležité je podat si po zápase ruce a moci se normálně bavit. Až na jednu výjimku za 41 let se mu to dařilo.

Teď už sice pískat nebude, ale nudit se také ne. Kromě jiného chce zase v příštím roce na Matterhorn, na jehož vrcholu (4478 m) byl už v roce 1990. „Úplně na špic to sice už nebude, ale tím se nenechám odradit. Odpočívat můžu později – pod zemí…“

Lásku k pohybu prokazoval i mimo fotbalová hřiště. Odběhl jedenáct maratonů – jednou v New Yorku, čtyřikrát v Londýně, třikrát ve Vídni, dvakrát v Mnichově, jednou v Benátkách. V roce 1990 kromě Matterhornu zdolal i Kilimandžáro (5895 m). Prostoupil 56 různých lezeckých cest všech stupňů obtížnosti a na kole dvakrát vyšlápl Grossglockner, uzavírá linecký deník.

Český lékař kradl?

V sobotu zadržela policie v Haimingu (okr. Imst) prý při činu 33letého českého lékaře a jeho 31letou společnici, podle OÖN zdravotní sestru, kteří mají mít na svědomí více krádeží v Tyrolích. Lékař právě opouštěl obchod sebeobslužného přímého prodeje na statku se zbožím v ceně 25 eur, ačkoliv zaplatil jen pět eur, uvedl list s tím, že oba se při výslechu částečně doznali. Linecký list píše, že cest ke krátkým dovoleným na severozápadě Tyrol dvojice využívala příležitostí ke krádežím. Po zadržení složili k náhradě škody několik stovek eur a stíháni jsou na svobodě.

Advent vítali alkoholem

Kvůli alkoholu a drogách za volantem zabavila hornorakouská policie v noci na sobotu 40 šoférům řidičské průkazy, napsaly OÖN. O razii předem informoval i náš web. „V prvním okénku policejního adventního kalendáře se skrýval zcela překvapivě celozemský plán plošného zásahu. Pro 40 řidičů z toho nebylo žádné pěkné nadělení. Teď si přejí od Ježíška nový řidičák,“ sdělil twitter zemské policejní direkce. Tentokrát bylo přistiženo 37 řidičů s více než 0,8 promile alkoholu v krvi a tři pod vlivem drog.

Otevřela vánoční pošta

Slavnostní razítko od Ježíška.Zdroj: Deník/repro PNP

Na filiálce vánoční pošty v dolnofranckém Himmelstadtu (okr. Würzburg) orazila státní sekretářka spolkového ministerstva dopravy Dorothee Bärová v neděli první dopisy Ježíškovi a zahájila tak oficiálně službu střediska, píše PNP. Je v něm už připraveno více než 5000 zásilek.

„Jediný vánoční poštovní úřad Bavorska existuje už víc než 30 let,“ uvádí list. „Do konce roku tu vypraví opět asi 80 000 vánočních přání a dopisů dětí i dospělých z celého světa.“ Na razítku prvního dne je datum, poštovní směrovací číslo Himmelstadtu, místní kostel a informace o nejnovějším ocenění dobrovolných pomocníků Ježíška – na jaře dostal tým kolem Rosemarie Schotteové za udržování této tradice a její předávání dalším generacím vlastivědnou cenu Dolního Francka.

Děda Mráz má své pošty v Německu v Himmelpfortu a Himmelsthüru, Ježíšek v Engelskirchenu, Himmelpfortenu a Himmelstadtu, Mikuláš v St. Nikolausu a v Nikolausdorfu.

Rusové zámek nekoupí

Zámek Rabenstein Rusové nechtějí.Zdroj: Deník/repro PNP

V roce 2011 koupili ruští investoři krásný zámek v Rabensteinu a k němu přilehlý trakt kliniky zbudovaný roku 1995. Měl z něj být zámecký hotel. Řetězec Dorint plánoval otevření na rok 2016, ale zámek dál spí jako Šípková Růženka, píše PNP.

Jak řekl listu Johannes Keil ze společnosti Public Cologne, která je příslušná pro práci Dorintu s tiskem a s veřejností, nejsou už vedeny žádné rozhovory mezi Dorintem a vlastníky zámku. K důvodům se nechtěl vyjádřit.

Starosta Franz Xaver Steininger vzal „s hlubokým politováním“ na vědomí, že se cesty provozovatelské společnosti a investora zase rozdělily. Současně se prý dozvěděl, že investor hledá s velkým úsilím alternativy. Prý už byl úspěšný a město čeká jen na oficiální potvrzení.