Koalice SPOLU a blok PirSTAN podepsaly memorandum o spolupráci. Znamená to, že tato pětice stran jde do vyjednávání o vládě společně a bude chtít, aby jejího lídra prezident Miloš Zeman jmenoval premiérem?
Určitě ano. V textu memoranda je přímo uvedeno, že vyzýváme pana prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jako zástupce jasné parlamentní většiny, která disponuje 108 mandáty, jednáním o sestavení nové vlády.

Věříte tomu, že Miloš Zeman i Andrej Babiš budou postupovat státnicky a uznají, že přes vašich 108 mandátů vlak nejede, a proto nebudou uměle prodlužovat období do jmenování nové Fialovy vlády?
Skutečně si myslím, že výsledek je jednoznačný, a ta jednoznačnost by měla zapůsobit i na ostatní politické subjekty. Pevně doufám, že se to stane.

Andrej Babiš přijel do volebního štábu hnutí ANO, 9. října 2021 v Praha.
Babiš opět změnil názor: Zůstanu ve sněmovně i v opozici. Chce kontrolovat Fialu

Díky čemu podle vás uspěly dva dosud opoziční koaliční bloky?
Ukázalo se, že poptávka po změně je veliká, což dokumentovala i vysoká volební účast. Potvrdilo se, že lidi v této zemi styl vlády Andreje Babiše, věčné strašení, poukazování na oponenty, jejich očerňování, křičení, vyhrožování, jednoduchá řešení místo koncepce, už nebaví. Vnímám to jako hodnotový obrat. Bývalý komunista Babiš i komunisté současní byli posláni na jinou dějinnou linku, než na jaké byli doteď, a to je dobře.

Volby ukázaly, že lidé si přejí proevropské směřování, aby Česká republika byla kvalitní středoevropskou zemí k dobrému životu a nekráčela směrem, kterým se vydal pan premiér Babiš, tedy k Orbánovi na Východ.

V kampani jste poukazovali na to, že Babišův kabinet měl devatenáctiprocentní důvěru obyvatelstva, což se neblaze projevilo v covidové krizi. Budete se snažit, aby vaše vláda byla k lidem vstřícná a vnímala občany jako partnery, aby se Česká republika stala jakýmsi středoevropským Dánskem?
To jste řekla krásně. Dlouhodobě říkám, že Česká republika by se měla právě Dánsku a skandinávským zemím přiblížit, sejmout z úřadů, které častokrát sídlí v různých palácích, okázalost a papalášství, přiblížit je civilní výkonem profese lidem. Nejlepší metodou je transparentnost, jasná informační linka vůči občanům v příjemných i nepříjemných věcech, budování důvěry. To je velký závazek a určitě i náš cíl.

Jan Farský, 42 let, poslanec, právník, bývalý starosta Města Semily, Semily, člen STAN.
Piráti si takový propad nezasloužili, říká Jan Farský

Získal jste obrovský počet preferenčních hlasů, STAN bude mít 33 poslanců. Je to kromě jiného pro vás poukázka na křeslo ministra vnitra?
Nebudu falešně skromný, z těch hlasů mám obrovitánskou radost, ale především je to závazek. Moc za to lidem děkuji. Jako pragmatický politik pak dodávám, že přímé hlasy od voličů dodávají ve vyjednávání důležitou sílu.