Předchozí
1 z 14
Další

Vánoční trh v Táboře 

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Navštivte tradiční vánoční trh s kulturním programem a ukázkami vánočních zvykům koná se v sobotu 10. prosince a v neděli 11. prosince na Žižkově náměstí v Táboře. V sobotu trhy se trhy konají od 9 hodin do 18 hodin. Můžete se těšit na kapelu Staropražští Pardálové a orchestr Péro za kloboukem. V 17 hodin začíná představení Vánoce za časů našich prababiček. Jedná se o divadelní představení, které připomene, jak to vypadalo v adventním čase dříve. V neděli trh začíná od 10 hodin a končí v 16 hodin. Hudebně vás naladí Žesťový soubor Jakuba Valeše a kapela Švejk Band.

V muzeu můžete slyšet zvuk času

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Víte, jaký zvuk má čas? Pokud vás to zajímá, zajděte na výstavu hodin do Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Představuje hodiny a hodinky z období 16. až 19. století.Prohlédnout si můžete dnes, zítra a v neděli například sbírku francouzských římsových (krbových) hodin ze zlaceného bronzu především z konce 18. a první poloviny 19. století. Obdivovat můžete také sbírku sloupkových portálových hodin z rakouské provenience kolem poloviny 19. století. Kromě samotných hodin si mohou návštěvníci prohlédnout i mechanické hrací stroje a zvláštní skupinu tvoří hodiny poháněné netradičními způsoby, hodiny hrací i tzv. mysteriózní, hodiny stolní, nástěnné i podlahové.Všechny jsou ze soukromé sbírky Petra Hadravy, kterou doplňují ještě exponáty Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Aby se nenudili ani nejmenší návštěvníci, je expozice doplněná kvízem a pexesem s dotykovou obrazovkou i krátkými ukázkami odbíjení hodin a fungování hracích strojů na velkoplošné obrazovce. Výstavu můžete navštívit do 5. února 2023 vždy od úterý do neděle od 9 do 17 hodin. (r)

Adventní víkend v Jindřichově Hradci

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Miroslav Bžoch

Zajděte si zpestřit adventní víkend 11. a 12. prosince do muzea fotografií v Jindřichově Hradci. Otevřeno bude od 10 hodin do 16 hodin. Na nádvoří muzea i uvnitř na vás budou čekat trhy s lokálními produkty a výrobky. Těšit se můžete také na ukázky řemesel a tvořivé dílny pro děti v ambitech, připravené je i fotografování v historických kostýmech s vánoční tematikou v muzejním ateliéru a prodej rukodělných výrobků.

Kovárna v Selibově představí Vánoce pohádkových bytostí

Živý betlém v SelibověŽivý betlém v SelibověZdroj: Externí autor

Hastrmánci, čerti i ostatní pohádkové bytosti kovárny v Selibově u Protivína se již moc těší na Vánoce. Pokud vás zajímá, jaký stromeček si zdobí čerti, co mají hastrmani na stole při štědrovečerní večeři a jak se slavily Vánoce třeba v minulém století, můžete kovárnu navštívit. Vánoční pohádková kovárna je otevřená v sobotu 10. prosince a v neděli 11. prosince od 11 hodin do 16.30 hodin. Pokud jste už napsali dopis Ježíškovi, a byli přes rok alespoň trochu hodní, můžete psaní do Selibova přinést a v kovárně na něj dostanete razítko jako doporučení pro Ježíška, že vám toto přáníčko má splnit. Vstupné je 95 Kč.

Zoo v Hluboké nad Vltavou se oblékla do vánočního

Nasvícená zoo na Hluboké nad VltavouNasvícená zoo na Hluboké nad VltavouZdroj: Externí autor

Vánoční nasvícenou zoo si můžete prohlédnout v pátek 9. prosince, v sobotu 10. prosince a v neděli 11. prosince v Hluboké nad Vltavo, a to od 16 do 19 hodin. Zoo je nasvícená tisíce světýlky. Mimo živých zvířat budou k vidění i 3D světelná zvířata a mnoho dalších světelných prvků.

Vyskakovací knihy dobyly svět

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Přijďte si nostalgicky zavzpomínat na pohádkové knihy dětství mnoha z nás. V Městském muzeu Blatná vás čeká kompletní výběr z díla Vojtěcha Kubašty – grafika, ilustrátora a světově proslulého tvůrce dětské prostorové knížky. 
O tvorbě Vojtěcha Kubašty se v posledních letech začíná opět mluvit. Albatros znovu vydal Kubaštovy knihy a betlémy. O jeho díle se pořádají výstavy. Na té blatenské uvidíte do 28. ledna 2023 více než stovku exponátů ze sbírky Jana Marouška, a to nejen slavné Kubaštovy pop-up knihy, ale také jeho grafické cykly, práce pro různá nakladatelství, ilustrace, pohlednice a drobné tisky, reklamní materiály a betlémy.

HÝBAČKY PRO DĚTI Z CELÉHO SVĚTA
Kromě cenné sbírky schované za vitrínami si můžete přečíst, prohlédnout a osahat znovu vydané pop-up knihy i se svými dětmi či vnoučaty. Na výstavě nechybí čítárna a malý tvořivý koutek.
Prostorové knihy, jejichž tvorbou se Kubašta proslavil, jsou v anglicky mluvících zemích označovány spojením „pop-up“, což v překladu znamená vyskočit. Díky této vlastnosti můžete u vybraných scén do děje příběhu sami zasáhnout například rozpohybováním kreslených postav či věcí.
Kubaštovy “hýbačky“ ho proslavily především v zahraničí. Vystudoval architek᠆turu na ČVUT v Praze, nejprve se věnoval knižní grafice a ilustraci dětských knih. Později začal navrhovat knihy prostorové, které byly přeloženy do sedmatřiceti jazyků. Spolupracoval i s Waltem Disneyem, pro něhož vytvořil prostorového Bambiho nebo Knihu džunglí. (rř)

Vánoční trhy v Blatné

Vánoční trhy na zámku v Blatné.Vánoční trhy na zámku v BlatnéZdroj: Externí autor

Přijďte se naladit na blížící se Vánoce. Navštivte v sobotu 10. a v neděli 11. prosince vánoční trhy na zámku v Blatné. Otevírají se v 10 hodin a zavírají v 17 hodin, pořídit na nich můžete nejen dobré víno a pochutiny, ale také tradiční vánoční výrobky, které vykouzlí vašim blízkým úsměv na tváři. 

Adventní nedělní setkání v Třeboni

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Miloslava Kroužková

Adventní nedělní setkání se koná 11 .prosince na Masarykově náměstí v Třeboni. Akce začíná v 16.30 hodin. Těšit se můžete na zpívání u adventního věnce s pěveckým sborem Musica Viva i rozsvícení třetí svíce s Oblastní charitou Třeboň, která tu bude mít i stánek se svými výrobky.

Výstava andělských obrazů

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Zavítejte do pohádkového města na výstavu andělských obrazů Míši Maškové. Najdete je v pátek 9. prosince a o víkendu 10. a 11. prosince v Nadační galerie NAGA na Hluboké nad Vltavou. Výstava je otevřená od 13 hodin a zavírá v 19 hodin.

Andělská Hluboká

Vánoční výzdoba v Hluboké nad VltavouVánoční výzdoba v Hluboké nad VltavouZdroj: Externí autor

Festival desítek kulturních, charitativních a církevních akcí pro malé i velké, bez kterého si Hlubočtí už ani nedokáží advent a Vánoce představit, to je Andělská Hluboká. Letos odstartoval její šestý ročník. Na sobotu 10. prosince jsou připravené trhy na náměstí. Ve 13 hodin zazní koledy (reprodukovaná hudba) a na ty, kteří mají šikovné ručičky čeká vánoční tvoření. V 15 hodin se můžete těšit na vystoupené kapely Kamband a v 16. 30 hodin je na programu Líba a spol.. Kdo má čas až od 18. 15 hodin, ten si může užít vystoupení  kapely Memory Band -Jiří Schelinger a ve 20 hodin kapely Globus.

Andělé se vydají na průvod městem

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

V pátek 9. prosince se můžete přijít podívat na průvod andělů, kteří se vydají na cestu Českým Krumlovem. Akce začíná v 17 hodin. Start je v Klášterech, cíl u kostela sv. Víta, trasa povede přes Klášterní dvůr a Latrán. Tím ale adventní program nekončí. I v sobotu 10. prosince si budete moct užívat sváteční atmosféry, na náměstí zahrají od 18 do 20 hodin Staropražští pardálové.

Užijte si Bílé Vánoce s Lucií Bílou, zazpívá v Českých Budějovic

Lucie BíláLucie BíláZdroj: Martin Kubišta

Již několik let se Lucie Bílá pravidelně vydává v adventním čase na tradiční koncerty. V neděli 11. prosince zazpívá v KD Metropol v Českých Budějovicích. Koncert Bílé Vánoce začíná v 19 hodin. Lucie Bílá je zpěvačka, herečka, producentka a v současné době jedna z nejpopulárnějších pop-star a muzikálových hvězd v České republice a také držitelka mnoha prestižních hudebních ocenění. Cena vstupenek na její koncert je 1 190 Kč, 990 Kč, 890 Kč, 850 Kč a 750 Kč.

Staročeská neděle v Týně nad Vltavou

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Externí autor

Staročeskou neděli si nenechte ujít 11. prosince na náměstí Míru v Týně nad Vltavou. Adventní trhy budou otevřené od 13 hodin do 19 hodin a těšit se můžete i na staročeskou zabíjačku. Kolem 13. hodiny je v plánu věšení pašíka a poslechnout si můžete také vyprávění řezníka Krkovičky o zabijačkových zvycích. Přibližně ve 14 hodin se můžete podívat na bourání prasete, kostění, švatlování kruponu, krájení hřbetního sádla - vše bude doprovázeno výkladem řeznického mistra, který prozradí i recepty na sedlácká pečená kolena. Okolo 15. hodiny se chystá obalování čerstvě naklepaných řízečků z krkovičky a kotletky, smažit se bude přímo na místě a můžete samozřejmě i ochutnat.