Předchozí
1 z 21
Další

Celorepublikové setkání sběratelů

Sběratelská burza ve Strakonicích.Sběratelská burza.Zdroj: Jan Malířský, Strakonice

Sběratelé z celé republiky se setkají k výměně, prodeji a nákupu poštovních známek, odznaků, mincí, bankovek, pohlednic a zápalkových nálepek tuto neděli 6. února v českobudějovickém DK Metropol. Přijďte mezi 7. a 11. h do komorního sálu.

Prázdninové aktivity pro děti

Jihočeské muzeumJihočeské muzeumZdroj: Lukáš Vojč a Samuel Fořt

Akce Ledová města umožňuje rodinám s dětmi či organizacím po republice navštívit o pololetních prázdninách a přes víkend, tj. od pátku 4. do neděle 6. února, různé instituce v mimosezónním období. Návštěvníci se musí prokázat tzv. Ledovou kartou, která jim umožní vstup zdarma nebo se slevou. Získají ji přes web www.ledovamesta.cz. Na Českobudějovicku můžete například navštívit letiště, vodárenskou věž, historické prostory českobudějovické radnice či Jihočeské muzeum, zúčastnit se plaveb po Malši, přijít se podívat do hlubocké zoo aj. Na Jindřichohradecku zase zajdete na rozhlednu Rýdův kopec Děbolín, navštívíte Zoo Na Hrádečku, jindřichohradeckou světelnou Aquashow, prohlédnete si exponáty v muzeu veteránů v Nové Bystřici, zavítáte do jindřichohradecké hvězdárny nebo na zámek aj.

Výstava orchidejí i exotických zvířat

Výstava orchidejí v Jihočeském muzeuVýstava orchidejí v Jihočeském muzeuZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek

V pátek 4. února začíná v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích výstava orchidejí, exotických rostlin a zvířat. Každý 500. návštěvník dostane zdarma orchidej. Výstava je prodejní, rostliny si také můžete zakoupit. Radu dostanete v poradně pro pěstitele. Můžete se také zúčastnit květinového workshopu. Prohlédnete si orchideje, masožravky, kaktusy, tilandsie a sukulenty. Uvidíte také drobné obratlovce z Jihočeské zoologické zahrady z Hluboké nad Vltavou, krokodýly z Krokodýlí zoo v Protivíně či exotické členovce zapůjčené Entomologickým kroužkem. Seznámíte se také s artefakty z expedic do exotických zemí. Těšte se na stovky květů a palety barev.

Africké ovoce a jiné dobroty

Čerstvé exotické ovoce dovezené z africké UgandyČerstvé exotické ovoce dovezené z africké UgandyZdroj: Deník/Zdeněk VAIZ

Exotické ovoce dovezené od drobných ugandských farmářů a pěstitelů zakoupíte v sobotu 5. února v českobudějovickém IGY Centru. Mezi 10. a 18. h tam seženete čerstvé tropické ovoce, sušené ovoce, voňavé koření ze Zanzibaru, kvalitní čaj či džemy. Africké trhy se v sobotu 5. února také konají na Velkém náměstí v Prachaticích, kde je najdete od 10 do 14 h. 

Ochotníci zahrají komediální představení

Západočeské divadlo Cheb velkolepě oslavilo 4. září šedesát let svého působení. Slavilo se celý večer a pozvání přijalo spoustu známých osobností, které si divadlem coby herci, režiséři nebo dramaturgové prošli.Zajděte do divadlaZdroj: Deník/Kateřina Butaki

Zajděte v neděli 6. února v 19 h do KD Milevsko. Spolek divadelních ochotníků Petrovice tam od 19 h zahraje komedii Pod praporem něžných dam. Dva neúspěšní herci Jack a Leo se chtějí vydávat za ztracené příbuzné milionářky Florence a získat tím dědictví. Zjistí však, že příbuzné jsou ženy a milionářka je plná energie. Vstupné 80 Kč.

Fotopsaní z vozíku

Výstava Francisco Goya. Krajská galerie výtvarného umění. Caprichos - Rozmary (1793 – 1799) Z cyklu 80 grafických listů Francisca GoyiZajděte na výstavu. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jan Karásek

Přijďte na výstavu Fotopsaní z vozíku, kterou najdete do 28. února na adrese Zlatá Stezka 145 v Prachaticích. Ve čtvrtek 24. února ve 14 h se můžete v SeniorPointu setkat také s autorkou Marií Bednářovou.

Masopust, masky i zabijačka

Masopustní veselí v Chocni v roce 2019.Masopustní veselí. Ilustrační fotoZdroj: Archiv

Tradiční masopust s koledou, se zabijačkou a průvodem v maskách zažijete v sobotu 5. února od 9 h v Plešovicích. Sraz účastníků je u hasičárny.

Hrajeto U Bejka

Zajděte na koncert. Ilustrační fotoZajděte na koncert. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Luboš Jeníček

Kapela Hrajeto se postará o sobotní živou hudbu v českokrumlovském podniku U Bejka. Zahraje vám harmonikářské duo Fanda a Martin a bubeníci Fany Viktora, Petr Karták a Patrik Bartizal. Těšte se na různé hudbení styly a dobrou náladu. Přijďte v 18 h. Vstup volný.

Ženský hudebně-literární večer

Užijte si hudební večer. Ilustrační fotoUžijte si hudební večer. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Miroslav S. Jilemnický

Večer přistiŽENY s hudbou a slovem sdružuje klavír Lenky Ebelové, slovo herečky a pedagožky Lenky Šestákové a hoboj muzikantky a zpěvačky Jaroslavy Čihákové Tajanovské. Jejich vystoupení vás čeká v Městském kulturním středisku ve Vimperku v sobotu 5. února v 19 h. Vstupné 120 Kč.

Zabijačkové dobroty

Tradiční zabijačka ve valašské hospodě U Janíka, 29. ledna 2022 ve Frenštátě pod Radhoštěm. Řezník Jaroslav Nitka.Tradiční zabijačka Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Zabijačkové tradice si užijete v sobotu 5. února od 10 h ve strakonické Panské zahradě. Na vepřových a husích hodech bude na výběr z jitrnic, jelit, prejtů, tlačenek, prdelaček a ovarů, uzeného, šunky, špeku, klobás. Rožnit se bude sele, vepřové koleno, žebírka, škvarky aj. Ochutnáte segedín, pečené husí stehno, lokše s husím sádlem, husí paštiku aj. K hodování vám zahraje živá hudba. Od 11 do 14 h bude hrát balkánská dechovka Lovesong Orchestra. Poté do 17 h bude hrát Ladislav Pavlíček. Vstup zdarma.

Odpoledne plné masek

Z karneválku v DDM KralupyZ karneválku. Ilustrační fotoZdroj: Jan Fišar

Dětský karneval v říši pohádek zažijí vaše děti v KD Beseda v Dačicích. V sobotu 5. února od 15 h si užijí soutěže, tanečky i pohádkové bytosti. K dispozici bude i fotokoutek, dílničky a nebude chybět tombola.

Sběratelská burza v Táboře

Buštěhradská burza.Burza. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Kateřina Nič Husárová

Sběratelé a táborská veřejnost se sejdou v neděli 6. února v táborské restauraci Na Svépomoci. Od 10 do 12 h tam můžete kupovat, měnit či prodávat pohlednice, odznaky, pivní, sýrové, zápalkové a jiné etikety, kapesní kalendáříky, propisky s logem, autíčka a letadla, militárie, mince všeho druhu, bankovky, nahrávky VHS a DVD.

Hudební večer s Jan Hrubý Trio

Houslista Jan HrubýHouslista Jan HrubýZdroj: Deník/Jan Karásek
Jan Hrubý a jeho Trio pokřtí své cédéčko Kouzlo okamžiku na koncertě v píseckém Divadle Pod čarou. Těšte se na spontánní improvizaci, irské lidovky a nestárnoucí písně. Jan Hrubý zahraje na housle, uslyšíte zpěv a keltskou harfu Seana Barryho, o perkuse a vokály se postará Michal Hnátek, za klávesy usedne Ondřej Fencl, který bude také zpívat. Přijďte v sobotu 5. února od 20 h. Vstupné na místě 250 Kč.

Taneční večer v Deštné

Z plesu Mysliveckého sdružení Křečhoř v Městském společenském domě v Kolíně v roce 2019.Z plesu. Ilustrační fotoZdroj: Zdeněk Hejduk

Zatančíte si v pátek 4. února v KD Deštná. K tanci a k poslechu zahraje kapela Baret. Těšte se na tombolu. Začíná se ve 20 h.

Ochotníci hrají komedii na motivy Jana Wericha

Přijďte se pobavit na ochotnické divadloPřijďte se pobavit na ochotnické divadloZdroj: Deník/Michal Bílek

Strunkovický ochotnický spolek uvede v sobotu 5. února komedii na motivy pohádky Jana Wericha Tři veteráni. Hru Všeci (ne)kradnů uvidíte v kinosále KD Strunkovice nad Blanicí v 19 h. Vstupné dobrovolné. 

Nedělní pohádky pro děti

Loutkové divadlo Skaláček v Tisé.V Blatné hrají o nedělích pro dětiZdroj: Miroslav Vlach

V rámci cyklu Nedělní pohádky děti v Blatné čeká v neděli 6. února představení Našel se medvěd, které uvidí ve Velkém sále komunitního centra od 15 h. Divadlo Krapet zahraje příběh o ztraceném medvídkovi, který procestuje Anglii, Francii, Rusko. Vstupné dobrovolné.

Spor o obraz Jacksona Pollocka

Kalifornská činohra od Stephena Sachse na Studiové scéně Jihočeského divadla Na Půdě v Českých Budějovicích,v režii Jany Kališové,na scéně Pavla Krejšího a v choreografii Jaroslavy Leufenové hrají Daniela Bambasová/Maude/a Lionela ztvárnil Lubor ŠplíchalKalifornská činohra od Stephena Sachse na Studiové scéně Jihočeského divadla Na Půdě v Českých Budějovicích,v režii Jany Kališové,na scéně Pavla Krejšího a v choreografii Jaroslavy Leufenové hrají Daniela Bambasová/Maude/a Lionela ztvárnil Lubor ŠplíchalZdroj: Deník/Jaroslav Sýbek

Živelná Maude z kýčovitého karavanu a uhlazený znalec umění Lionel spolu povedou souboj o pravost obrazu Jacksona Pollocka v komedii Kalifornská mlha. Bouřlivý souboj dvou naprosto odlišných lidí, kteří k sobě ale chovají úctu uvidíte v pátek 4. února od 19.30 h na studiové scéně Na Půdě v Jihočeském divadle.

Podoby Černého Petra

O historii karetních her se dozvíte v Jihočeském muzeu. Výstava je však zaměřená na karty pro děti jako je Černý Petr. Ilustrační fotoO historii karetních her se dozvíte v Jihočeském muzeu. Výstava je však zaměřená na karty pro děti jako je Černý Petr. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Karel Pech

Až do 18. září najdete v Jihočeském muzeu výstavu Černý Petr, dětské karty. Na expozici si prohlédnete karetní hry a třeba se inspirujete na volné večery a odpoledne. Dozvíte se o historii dětských karetních her párových i párových s jednou lichou kartou, Černým Petrem. K němu se váží legendy, například, že měl živý předobraz ve skutečném loupežníkovi. Na kartě zvané Černý Petr se objevovaly různé náměty – zvířátka, děti, černoušci i imaginární postavy, uvidíte jich celou řadu. Výstava zahrnuje i další dětskou hru – kvarteto.

Mizející památky na fotkách

Výstava. Ilustrační fotoVýstava. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jan Karásek

V sobotu 5. ledna začne v galerii Spektrum v Komunitním centru aktivního života Blatná výstava fotografií Josefa Hornáta. Expozice Mizející památky bude zahájena v 17 h a přítomný bude i autor. Přijít si fotografie prohlédnout můžete až do 31. března. Otevřeno je od úterý do pátku od 9 do 17 h.

Dobrý proti severáku na prknech divadla

Hra pro dva Dobrý proti Severáku. Na snímku Pavel Oubram a Helena Dvořáková.Hra pro dva Dobrý proti Severáku. Na snímku Pavel Oubram a Helena Dvořáková.Zdroj: Alexandr Hudeček

Emmi chce zrušit předplatné časopisu Like a omylem napíše v mailové adrese překlep a tak její zprávu čte Leo Leike. Tak začne komunikace a vzniká mezi nimi pouto. Přeroste jejich mailování ve vztah i v reálném žitě, nebo zůstanou ve virtuálním světě? Přijďte v sobotu 5. února do Jihočeského divadla na Studiovou scénu Na Půdě. Hru Dobrý proti severáku na motivy stejnojmenné knihy uvidíte od 19.30 h.