Stará radnice ve Veselí nad Lužnicí otevře opět věřenosti

Kdy: V sobotu 5. října od 14 hodin Kde: Stará radnice nám. TGM - Veselí nad Lužnicí

Ve 14 hodin se opět otevřou dveře Staré radnice veřejnosti, tentokrát v rámci Dne architektury. Pro návštěvníky bude připravena výstava nerealizovaných plánů přestavby architekta Gočára a dalších „pohřbených“ projektů ve městě Veselí nad Lužnicí. V 17 hodin se uskuteční koncert Písničky z pod taláru známého a zábavného zpívajícího právníka Iva Jahelky, na kterého naváže hudební vystoupení kapely Vysmahnu Allstars. Vstupné do 17 hodin je dobrovolné, poté se platí 200 korun.

Cyklovyjížďka Kolem devadesátek v Táboře

Kdy: V neděli 6. října od 14 hodin Kde: Berlínská 2913 - Tábor

Po uplynutí téměr 30 let je porevoluční architektura stále opomíjeným tématem. Při vyjížďce nabídneme perly rané éry i srovnání se současnou produkcí.

Letos již potřetí Vás provedou architekti Ondřej Chudý a Karolína Koubová. Podíváme se po stavbách občanské vybavenosti, komerční výstavbě, ale i stavbách pro bydlení. Začneme u budovy bývalé spořitelny a skončíme u finančního úřadu.

Přednáška chrám peněz Tábor

Kdy: V neděli 6. října od 17 hodin Kde: Cafe a knihy Jednota - Tábor

Raná popřevratová architektura bankovních domů a spořitelen. Komplexní umělecké dílo nebo projev zhýralého kapitalismus?

Dobu kdy se architektura ocitla na křižovatce různých stylů přiblíží dokument, autorů Jany Pavlové a Martina Hrubého, Chrámy peněz. © artycok.tv — Současné umění online.

Procházka za bechyňskou modernou

Kdy: V neděli 6. října od 13 hodin Kde: Libušina 188 - Bechyně

Období mezi příchodem podniku Františka Křižíka a koncem Druhé republiky znamenalo poslední určující zásah do podoby a tkáně města. Vedle pražských architektů, přinášejících do relativně izolovaného regionu projekty nasycené stylově progresivními znaky obecné moderny a funkcionalismu, působili v Bechyni projektanti, jejichž dílo naopak vykazuje invenci a nespoutanost dobovými výtvarnými předpoklady.

Od realizace Jana Kotěry po Pštrosův dům, mezi jednotlivými objekty i územními celky provede historik umění Kryštof Hejný. Po zakončení procházky, ale také volně mezi 15. a 17. hodinou, jsou návštěvníci vítáni na kávě v secesní vile Elekra s nahlédnutím do interiérů.

Ve spolupráci s partnerem akce LAUFEN CZ s.r.o.

Veřejnost nahlédne do vily Elektra - Bechyně

Kdy: V neděli 6. října od 15 do 17 hodin Kde: Parkány 537 - Bechyně

Vilu Elektru navrhl architekt Antonín Belada v roce 1911. Kromě výjimečné architektury je charakteristická zajímavými výhledy, které nabízí díky své poloze. Během let procházela různými proměnami, od původní funkce turistického penzionu na hotel, v 50. letech minulého století sloužila jako Domov mládeže (mj. zde pobýval i Karel Kryl) až po porevoluční restituce a současné využití pro penzión.