Korzo začíná na vlakovém nádraží, pokračuje přes třídu 9. května, Křižíkovo náměstí, ulici Palackého a Pražskou a končí až v centru na Žižkově náměstí.

Výročí 30 let od listopadové revoluce Táborští oslaví netradičně. Centrem města se bude korzovat. Do pouliční slavnosti se zapojí obchody, kavárny, ale i umělci či kapely.

Vedení města se rozhodlo pozvat k účasti co nejvíce provozoven, ale i občanů a pamětníků, to vše na bázi dobrovolnosti. „Zúčastnit se může každý. Radnici záleží na tom, aby se tento den stal svátkem pro všechny Táboráky,“ upřesnil představu města tiskový mluvčí Luboš Dvořák.

Starosta Štěpán Pavlík vítá otevření kaváren, restaurací a obchůdků, kde se lidé setkají k diskuzi o třech desítkách let svobody. „Pokusíme se vytvořit živou připomínku událostí listopadu 1989 formou otevřené promenády po celé odpoledne,“ vysvětlil.

Veřejnosti bude do 17 hodin otevřena i táborská radnice včetně kanceláře starosty, gotického salonku i obřadní síně. Na Žižkově náměstí účastníci korza zhlédnou díky velkoplošné projekci autentické týdeníky z listopadu 1989, sestřihy z průběhu revoluce či vzpomínky táborských pamětníků.

Na centrálním pódiu zazní koncerty svobody. Vystoupí kapely Kalle, Michal Pavlíček a Monika Načeva či Černý mosty. Nebude chybět ani Modlitba pro Martu. Jedenáct minut po 17. hodině se rozezní i zvony kostelů.

Oslavy 30. výročí Sametové revoluce.Zdroj: archiv města Tábor

V přízemí matriky bude k vidění výstava dobových fotografií Marie Šechtlové a Járy Novotného Listopad 1989. Na táborské náměstí také dorazí zakladatel místního Občanského fóra Jiří Navara, slova se ujme i bývalý starosta Jiří Fišer, který v komunální politice působí taktéž 30 let.