Když chce člověk vyjít s výbušnějším partnerem, může se snažit vyhýbat všem potenciálně konfliktním tématům a spouštěčům vzteku. Psychoterapeut a metodik Evžen Nový však varoval , že je tak možné přijít o svou identitu. Jako špatné řešení vidí i poučování toho druhého, co by měl a neměl dělat, neboť ho to přiměje k odporu. „Doporučuji spíše mluvit ze své pozice o svých pocitech. Říct: Já mám strach, když tohle děláš. Není mi to příjemné,“ poradil.

Univerzální fráze, která by spolehlivě fungovala, pokud chcete sbalit objekt své touhy, bohužel neexistuje.
Aby žena našla prince, nestačí políbit žabáka. Existují rady, jak se seznámit

Ve chvílích, kdy začíná ostřejší diskuse, není důležité dobrat se pravdy. „Nejde o to vyřešit, kdo měl vyskládat myčku, ale ustát situaci tak, abychom si neubližovali navzájem,“ vysvětlila lektorka Adéla Klingelová, jež vede v Lize otevřených mužů kurzy zvládání vzteku.

Liga usiluje, aby muži pracovali na osobním rozvoji a přistupovali zodpovědně k partnerství a rodičovství. I Klingelová radí jít se rozdýchat. „Je možné odejít třeba na zahradu a oznámit to v klidu partnerovi slovy vidím, že zvyšuješ hlas a zatínáš pěsti, půjdu ven a za chvíli se vrátím,“ navrhla.

Motorkář a papiňák

Během soužití člověk již většinou pozná, když jeho partner bublá a vztek se dere na povrch. Podle Nového lze rozlišit dva základní typy lidí. Motorkář začne hned své negativní pocity vyjadřovat. Zvyšuje hlas, dupe, funí, bouchá do stolu, cedí slova mezi zuby a začne mluvit ironicky. Naopak papiňák dělá jakoby nic, potlačuje emoci uvnitř a najednou bouchne. „Někdo zkrátka jen významně mlčí a když ho znám, vím, že má problém. Papiňáka mohu pomoci rozmluvit. Říct vidím, že tě něco štve. Pojď o tom mluvit. Když partnera dotyčný pečlivě poslouchá bez obviňování, může výbuchu emocí předejít.“ popsal terapeut.

Pro pomalý sex je klíčové pochopit, že mužská a ženská sexuální dynamika je odlišná.
Pomalý sex uzdravuje vztahy. Zapomeňte na představy a ponořte se do svého těla

Expertka Klingelová poradila i další techniky, jak konfliktům předcházet. „Když přijdu naštvaná a hladová z práce a partner chce teď hned řešit, jak to bude s dovolenou, protože už ji měl dávno objednat, je dobré říct dej mi půl hodiny, najím se, udělám si kafe a pak všechno v klidu probereme. Člověk si tak vykolíkuje hřiště, na němž se bude hrát,“ uvedla.

Když už k výbuchu vzteku dojde, podle Nového opět nejlépe pomáhá takovou komunikaci odmítnout, na chvíli odejít, ale ne beze slova. „Jednání je dobré vysvětlit: Nemůžu tu teď zůstat, necítím se dobře, musím jít na chvíli ven,“ naznačil.

Lidem, kteří mají skutečný problém se svou agresivitou, doporuč il návštěvu terapeuta, s nímž si lze své chování uvědomit a naučit se techniky, jak ho zvládat. V programu, který Nový vede, radí tři základní kroky: Poznej, co s tebou je. Zastav to. Vyber jinou alternativu chování než násilí.

Stále podléháme stereotypní představě, že peníze jsou mužská záležitost a kdo je má, má právo rozhodovat.
Neživíš? Tak nepřepínej. Jak ve vztahu řešit finance

Také Klingelová poradila, aby si člověk uvědomil, že už se dostal na hranu a odešel někam, kde bude sám, nebude někomu nahánět strach a nikomu neublíží křikem či bušením pěstí do věcí. Tak dostane vztek ze sebe ven. Pomáhá prý také namočit si ruce ve studené vodě, napít se chlazeného nápoje. „Vztek je dobrý a užitečný. Kdo necítí vztek, je buď po lobotomii, nebo mrtvý. Musí se s ním však umět pracovat,“ dodala odbornice.