Svou pokožku vystavujte slunci pozvolna a vždy ji chraňte vhodným ochranným přípravkem. Jaký si vybrat?

Ideálně takový, který blokuje UVA i UVB záření, říká se tomu širokospektrální ochrana. Většinou ho koupíte v lékárně, ale najdete ho i v drogeriích. Těm, kteří se opalují snadno, postačí v našich podmínkách SPF 20, těm, jejichž bělostná kůže se rychle spálí, doporučují dermatologové SPF 50+.

Mezi hlavní zdravotní výhody jízdy na kole patří její nízká náročnost.
Češi jízdu na kole milují. Mnozí ovšem dělají chyby, kterými si škodí

Pamatujte na to, že číslo SPF znamená časový údaj. Tak dlouho vás přípravek chrání před slunečním zářením, než se kůže začne opalovat.

Krém, nebo sprej?

Vlastně je to jedno, hlavně respektujte pravidla správné ochrany. Důležité je používat dostatečné množství opalovacího přípravku a v pravidelných intervalech. Pro dospělou osobu doporučují odborníci tlustý pruh opalovacího krému nebo gelu v délce od špičky prostředníčku ke konci dlaně pro každou oblast těla. Množství pro celé tělo pak vypadá asi jako golfový míček.

Novinkou jsou opalovací spreje, oblíbené jsou pro jednoduchý nástřik, bez složitého roztírání. Na každou oblast těla aplikujte vždy 15 střiků. Před tím, než se pustíte do natěračské práce, pořádně nádobku protřepte a rovnoměrně nanášejte. Pokud jste u moře nebo na horách, vystavujte se záření pouze v dopoledních hodinách a pak si dopřejte siestu, jako to dělají jižní národy. Na slunce se vraťte kolem 16. hodiny odpolední. Pozor si ale dejte i na předzahrádkách, když si dopřáváte oběd venku. Slunce má sílu i pod slunečníkem.

Ukázka z tvorby Michaely Rabové. Tematické focení.
Nalíčit ženu od základu je jako postavit dům, říká mladá vizážistka z Liberce

Přípravek nanášejte pečlivě a nezapomínejte na často zanedbávané oblasti těla. Většinou jsou to proužky podél plavek, dekolt, zadní strana těla, nárty, zadní strana paží a horní část zad. Mějte u sebe i tyčinku, se kterou natírejte místa, která trčí do prostoru, což je nos, někdy brada a uši. A nezapomeňte na rty, vyhnete se oparům ze slunce. Pokud vyrazíte ven s dětmi, pamatujte, že miminka se zásadně neopalují!

Když se něco nepovede

Setkali jste se sluneční alergií? Někdy ji v kombinaci s ozářením sluncem mohou způsobit některé potraviny nebo léky (antibiotika). Tento typ se označuje jako fototoxická reakce a viníky mohou být přírodní zklidňující přípravky, které obsahují třezalku tečkovanou, ale také dehtové masti, citrusové plody, celer nebo fíky.

Lucie Vondráčková.
Lucie Vondráčková: Děti, sázení stromů a hry. To je teď můj život

Dalším nepříjemným projevem je sluneční ekzém, který se může objevovat rok co rok, vždy hodiny až dny po slunění. Alergické projevy mohou vypadat různě, od svědivého zarudnutí přes krupičku až k splývajícím mokvavým puchýřkům. Někdy, po adaptaci kůže na slunce, se v průběhu léta mohou zmírňovat nebo úplně vymizet.

Podle oblíbené dovolenkové destinace dostala alergie na opalovací přípravky název Akné Malorka. Projevuje se hnisavými vřídky, stejnými jako ty v pubertě, a někdy je složité rozeznat je od klasické sluneční alergie. Vždy si proto všímejte návodu na lahvičce nebo na tubě, který upozorňuje na to, že přípravek akné nezpůsobuje.