To už se požár ze sena dostal až na střechu. Na místě místním dobrovolníkům pomáhá několik kolegů, například z Jistebnice, Opařan, Chyšek, nebo Chotovin a profesionálové z Tábora s výškovou technikou. "Požár zasáhl uskladněné seno v plném rozsahu, velitel si proto vyžádal od uvedených jednotek další cisterny. Ve Vlásenici pak zřídili čerpací stanoviště pro dodávku vody na požářiště," přiblížila zápas s ohněm mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Od půl sedmé seno překládají a vyvážejí ze skladu, který hasiči prolévají vodou. Oheň už mají pod kontrolou, ale stále jsou na místě a spláleniště dohašují. Podle prvotního odhadu může jít o škodu do milionu korun.
I když v noci na pátek zapršelo, půda je stále vyschlá a tráva úplně suchá. Hasiče teď budou požáry trávy pravděpodobně zaměstnávat stále častěji, Ve čtvrtek takový další likvidovali u silnice I/3 mezi Klenovicemi a Roudnou. V tomto případě naštěstí nevznikla žádná škoda a hasiči měli za půl hodiny hotovo.

Hasiči zasahovali u požáru auta na dálnici poblíž Chotovin.
Na dálnici u Chotovin hořelo auto

To táborská Vožická ulice zaměstnala profesionály o něco déle. Přivoláni byli do firmy k úniku neznámé látky do vzduchu. "Hasiči po průzkumu galvanovny zjistili, že zaměstnanci firmy prováděli pravidelné doplňování peroxidu vodíku do plastové nádoby, která je pevně spojena s technologií výrobního procesu. Při doplňování však došlo k chemické reakci přelévaného peroxidu vodíku s neznámou látkou, která se nacházela na dně plastové nádoby," vysvětlila Vendula Matějů původ úniku látky.

Ilustrační foto
Do Jižních Čech přišly tropy, zvyšuje se nebezpečí požárů

Pracovníci firmy raději rychle opustili zamořený prostor, přesto je přivolaní záchranáři preventivně prohlédli. Táborští profesionálové pak v ochranných oděvech a dýchacích přístrojích vybaveni detektory zahájili průzkum. Změřili koncentrace plynu ve vzduchu a zároveň uzavřeli již téměř prázdnou plastovou nádobu. Detektory nenaměřily žádné hodnoty.

Požár. Ilustrační foto.
Hořela lesní hrabanka

Samotné odvětrání galvanovnu ale zápachu nezbavilo. Přesto ani při druhém měření přístroje nezaznamenaly vyšší koncentrace v ovzduší. Až následný průzkum za spolupráce pracovníků firmy odhalil, že do havarijní jímky, která je součástí výrobního procesu, uniklo malého množství neznámé látky po ukončené zmíněné chemické reakci. Tato látka pak způsobovala zápach. Sanaci havarijní jímky zajistili zástupci firmy vlastními silami.