Hořet začalo v neděli dopoledne. Do lokality poblíž Hospůdky U Sulana u řeky Otavy vyjížděli podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů profesionální i dobrovolní hasiči z Písku v neděli krátce před jedenáctou hodinou. "Když hasiči na místo dorazili, viděli, že se jedná o přístřešek pravděpodobně bezdomovce. Klasifikovali jsme zásah jako požár odpadu. Oheň byl zlikvidován přibližně za půl hodiny bez vzniklé škody. Na místě byla nalezena mrtvá osoba," doplnila mluvčí.

Nález těla uvnitř příbytku potvrdila také mluvčí jihočeské záchranné služby Zuzana Fajtlová. "Hasiči si nás vyžádali k požáru s tím, že uvnitř by měla být jedna osoba. Když jsme přijeli na místo, našli jsme tam lidské tělo bez známek života. Muži už nebylo pomoci," uvedla.

Obyvatelé Písku, kteří v lokalitě bydlí muže bez domova dobře znali. Deníku o něm vyprávěla například Jana, která kolem jeho obydlí chodí často venčit psa. "My jsme se potkávali několikrát týdně, hlavně na jaře a v létě, kdy bylo teplo. Seděl venku a něco tam kutil. Pozdravili jsme se a on vyprávěl nějaké svoje historky," vzpomíná.

Ani tento víkend se neobešel bez tragické nehody. Krátce po obědě vyjížděly složky IZS k havárii u obce Husinec. Foto: Policie ČR
U Husince se stala nehoda, na místo letěl vrtulník

Podle vyjádření místních si muž ve svém obydlí často přitápěl v kamnech. "Měl takový kruhový příbytek, který byl postaven z kamenů. Mezery měl vyplněné nějakou pěnou. Dokonce když svůj dům stavěl, tak mu naše parta pejskařů pomáhala zvedat střechu z klacků a igelitu na tu jeho rotundu," vypráví pejskařka.

Muž, kterého místní znali pod jménem Jano prý bude v lokalitě chybět. "Je to neštěstí. Bydlel tam sám, jen občas tam byl nějaký kamarád. Znalo ho hodně lidí, zastavili se, povídali si s ním a dokonce mu tam nosili i jídlo," říká pejskařka Jana.

Zatím není jasné, jestli bezdomovec uhořel, nadýchal se zplodin nebo byla příčina úmrtí jiná. Tragický požár si převzala policie. "Písečtí kriminalisté stále vyšetřují tento případ. V pondělí proběhla soudní pitva a budeme čekat na výsledky expertíz. Zatím vše nasvědčuje tomu, že nešlo o cizí zavinění," uzavřela mluvčí písecké policie Kamila Ingrišová.