Požár s tragickými následky propukl v sobotu večer v českobudějovické krajské nemocnici v budově v areálu v ulici Boženy Němcové. Plameny zachvátily před osmou hodinou část interního oddělení, kde na lůžku uhořel podle informací Deníku jeden pacient. Oddělení bylo evakuováno.

Na místě zasahovaly tři vozy Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje včetně výškové techniky. Požár se záhy podařilo lokalizovat. Vzhledem k obtížným podmínkám zásahu museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Zásah hasičů skončil poměrně rychle likvidací požáru a v půl deváté už byly zasahující jednotky zpět na základně.

Uhořelá osoba je žena, která podle hasičů uhořela na lůžku. Oddělení muselo opustit při první fázi evakuace na třicet lidí. Nakonec se počet pacientů, kterých se dotkla evakuace vyšplhal na 42 lidí. Dvanáct pacientů bylo preventivně evakuováno ze čtvrtého patra, ale později se navrátili zpět do svých pokojů. Z první třicítky evakuovaných bylo 22 odvezeno sanitními vozy do jiných částí nemocnice a osm bylo umístěno do jiných pokojů v budově interny.

Požár vypukl ve třetím patře budovy v rohovém pokoji. Příčina požáru a vzniklá škoda jsou v šetření. Podle vyjádření hasičů nebyly stanoveny ani žádné vyšetřovací verze. "Nevíme," odpověděl lakonicky na dotazy po možných příčinách vzniku požáru ředitel nemocnice Břetislav Shon. Další informace nemocnice poskytne v neděli dopoledne na tiskové konferenci o jejímž průběhu najdete aktuální informaci na webu Deníku.

Vyšetřování příčin požáru začalo ihned, jak to bylo možné.

Ačkoliv se vedení nemocnice nechce k případu zatím vyjadřovat, podle odborníků je vznik požáru na nemocničním pokoji velmi nepravděpodobný. V úvahu by mohlo připadat selhání techniky, ale co se skutečně na pokoji stalo ukáže až vyšetřování.

Ředitel nemocnice povolal do služby dalších 16 lékařů a sester, kteří pomáhají evakuovaným pacientům a také informují příbuzné evakuovaných pacientů, že jsou jejich blízcí v pořádku, pouze, že jsou případně překládáni na jiná oddělení.

Požár s tragickými následky se na Českobudějovicku odehrál například v létě minulého roku. V Týně nad Vltavou hořelo v domě, kde byly sociální byty a byty pro seniory. Zde byly dokonce dvě oběti požáru. Jedna z obyvatelek domu zemřela na následky udušení, protože se nadýchala jedovatých zplodin, které vznikly při hoření. Později zemřel v nemocnici další obyvatel domu, který při požáru utrpěl těžká zranění. V jeho bytě možná požár vznikl výbuchem plynu.

taborsky.denik.cz/pozary/za-tragedii-v-nemocnici-muze-byt-zarivka20100209.html