16.40 hod. - Již v nočních hodinách byly podle Jany Neškodné, zastupující tiskovou mluvčí jihočeských hasičů zahájeny činnosti ke zjištění příčiny vzniku požáru ve spolupráci s Policií ČR, které pokračují i nadále.

K požáru do Plané nad Lužnicí vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanice Tábor a dobrovolných hasičů z Plané nad Lužnicí a Tábora.

"V době příjezdu jednotek na místo události hořel komín a střecha přilehlého objektu. Jednotky zahájily hasební práce na přilehlém objektu tak, aby nedošlo k rozšíření na další stavební objekty. Na samotné komínu zásah prováděn nebyl,"popsala.

Požár byl zlikvidován v 00:31 hod.

Na místě zásahu nadále zůstala pouze profesionální jednotka z Tábora, která se ve 4:30 hod. vrátila na základnu.

V těchto místech by měl být výběh pro malé psy.
Proti výběhu pro psy vyšli s peticí

9.50 hod. - Dorazila tisková zpráva od mluvčího C-Energy Bohemia Miroslava Beneše: Dodavatelé prováděli opravy na zařízení odsíření teplárny v Plané nad Lužnicí v rámci plánované letní odstávky. Během oprav došlo k požáru, který poškodil odsiřovací zařízení, komín a střechu sousední budovy na území teplárny. Při mimořádné události nedošlo k žádným škodám na zdraví zaměstnanců teplárny ani zaměstnanců společnosti, která prováděla opravy. Nebylo ohroženo ani zdraví občanů v okolních obcích, ani nedošlo k omezení okolních firem. Příčiny události i rozsah škod jsou předmětem šetření, které provádí na místě složky integrovaného záchranného systému i krizový štáb teplárny. "Teplárna v Plané nad Lužnicí je i přes mimořádnou událost v chodu a zásobuje své odběratele v souladu s uzavřenými smlouvami," řekl a přidal omluvu řidčům za komplikace v dopravě po Průmyslové ulici. 

9.42 hod. - "Jenalo se o požár komínové nástavby odlučovacího zařízení (komín místně nazývaný „Junior“)," upřesňuje policejní mluvčí Miroslav Doubek. "Požár následně zasáhl i střechy dvou přilehlých objektů. Dle prvotního zjištění nedošlo k ohrožení zdraví či života osob, které se na místě nacházely," uvedl. Po likvidaci požáru jednotkou hasičského záchranného sboru se na místo dostavili policisté, včetně výjezdové skupiny táborských kriminalistů.

"V průběhu ohledání místa události byla zjištěna důvodná obava z narušení statiky komínové nástavby. Okolí komína tak bylo v perimetru cca 100 metrů uzavřeno, a to včetně části přilehlé Průmyslové ulice. O situaci a přijatých opatření byli informováni starostové měst Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí, a rovněž tak provozovatel městské hromadné dopravy, který upravil trasu autobusových spojů," pokračoval policejní mluvčí. 

Přesná příčina, průběh a míra zavinění požáru je předmětem šetření kriminalistů a vyšetřovatelů hasičského záchranného sboru, a to pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

"Na místo byl povolán statik. Na základě jeho vyjádření bude stanoven další postup, a to zejména, co se týče rozsahu a doby trvání přijatých opatření, včetně uzavření přilehlé části Průmyslové ulice v Plané nad Lužnicí. 

Opuštěná kasárna Jana Žižky.
Za požár mohou bezdomovci

8.59 hod. - V komínu měly chytit saze a při požáru se vychýlil asi o metr, takže je nyní otázkou, co s ním bude dál. Dobrou zprávou podle mluvčího teplárny C-Energy Bohemia Miroslava Beneše dodavatel odstraňoval na komínu drobnou závadu a svařoval, což by mohlo být i příčinou požáru.  "V současné době se vše vyšetřuje. Zásadní je, že se v první řadě nikomu nic nestalo a že teplárna běží dál, takže dodávky energie nejsou ohroženy," sdělil Deníku Miroslav Beneš. 

8.42 hod. - Dle informací Jany Neškodné, zastupující tiskovou mluvčí jihočeských hasičů byl ve 22.31 hodin ohlášen požár komínu v prostoru teplárny v Průmyslové ulici v Plané nad Lužnicí. "Kolem půl páté ráno se jednotky vrátily na základnu, nicméně v 
současné době řešíme ve spolupráci s Policií ČR následná opatření, která 
souvisejí s požárem daného objektu," sdělila Jana Neškodná.

8.33 hod. - Dle posledních informací je komunikace již průjezdná. 

Požár měl vypuknout v úterý okolo 23. hodiny. Na místě zasahovali hasiči, komunikace kolem Silonu k masokombinátu byla uzavřená. 

Zjišťujeme podrobnosti.