Dnešní děti čelí jiným výzvám. Nevzhlíží už k Aničce, od které opisují úkoly, ale k Dewii, která má tisíce fanoušků na sociálních sítích. Řešit záležitost zákazem technologií nepomůže. Řešením je naučit malé uživatele internetu obecná bezpečnostní pravidla, stejně jako při pohybu na silnicích. Před malwarem děti ochrání kvalitní bezpečnostní program.

Počítačový virus - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Síť wi-fi nemusí být nutně bezpečná, i když ji chrání heslo

Vysvětlení je důležité

Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti EsetZdroj: EsetJen technologie však nestačí. Proti podvodníkům na sociálních sítích dobře poslouží například i znalost obrany před sociálním inženýrstvím. Základem je vysvětlit dětem, že ne všechno je takové, jak se zdá, a že za monitorem počítače na druhé straně může sedět i osoba se špatnými úmysly. Rodičům vždy radím, aby dětem nezakazovali komunikovat online, ale aby jim spíše vysvětlili rizika a pravidla chování. Je dobré děti poučit, aby neposkytovaly osobní informace nikomu, koho neznají.

Počítače a zabezpečení - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Bezpečně zaplatit na internetu není nic složitého

Mluvte otevřeně

Nejlepší je otevřeně mluvit o tom, co je baví a s kým si povídají. Možná se vám jejich idoly budou zdát povrchní. Pokuste se jim tedy nabídnout jiný úhel pohledu, který je naučí kriticky přemýšlet o informacích nalezených na internetu. To se ostatně hodí  i v dospělosti.

Snažte se však nekritizovat postavy dětských internetových hrdinů, byť připouštím, že to nemusí být vždy snadné.