Od začátku programu ČSOB rozdělila po celé republice už více než 38 milionů korun. V každém z 15 regionů (Praha je rozdělena na dvě části) soutěží čtyři žadatelé. Tři vybrala odborná porota, čtvrtému udělila tzv. divokou kartu veřejnost. Nyní se všichni finalisté, které postupně představujeme na stránkách Deníku, snaží získat co nejvíce finančních prostředků od veřejnosti. Vybraná suma totiž určí i výši příspěvku od banky.

„Do finále se opět probojovala řada zajímavých a lokálně prospěšných projektů. Jsem rád, že díky programu ČSOB pomáhá regionům můžeme opět zaktivizovat drobné dárce a svým dílem přispět k rozvoji filantropie v Česku,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Mobilní hospic pořídí nový automobil
Mobilní hospic pořídí nový automobil

Akce pro rodiny

Letos na jaře získaly největší podporu projekty Záchrana kostela v Nových Domcích u Rozvadova, FELITI – pomáháme udržet rovnováhu v přírodě, Na čerstvém vzduchu pod střechou a Šťastný vodicí pes.

I podzimní kolo ale nabízí řadu kvalitních prospěšných projektů. Celkem se jich přihlásilo 226. V lokalitě Jihočeský kraj se o finanční příspěvek uchází tyto projekty: Auto pro Hospicovou péči sv. Kleofáše, jdemVen se Sluníčkem, Rodičům a dětem pomůžeme s létem a Vozíčkáři na lyžích.

Druhým je obecně prospěšná společnost Portus Prachatice s projektem jdemVen se Sluníčkem. Rodinné centrum Sluníčko nabízí komplexní spektrum služeb pro rodiny s dětmi v Prachaticích již od roku 1996. Centrum sídlí v budově bývalých kasáren, ke které přiléhá zcela zanedbaná zahrada.

„S rekonstrukcí zahrady jsme již začali, postavili jsme veliké pískoviště a zakoupili herní prvky. Chceme v ní pokračovat a vybudovat bezpečný multifunkční komunitní prostor i s možností posezení a relaxace,” říká Zuzana Pelikánová z Portusu. V zahradě chtějí pořádat akce pro rodiny s dětmi, bude sloužit i širší veřejnosti a dětem z dětských skupin, které zde budou mít své záhonky na pěstování zeleniny.

Veřejnost rozhodne

- V každém kraji se ve finále utkávají 4 projekty.
- Veřejnost může finančně přispívat od 9. prosince 2019 do 6. ledna 2020 na webových stránkách csobpomaharegionum.cz.
- Každý region získá navíc od ČSOB 150 000 Kč.
- Výše příspěvku se odvíjí od úspěchu projektu u veřejnosti (50 000 Kč za první místo, 40 000 Kč za druhé místo, 30 000 Kč za třetí místo a 25 000 Kč za čtvrté místo).
- Minimální příspěvek veřejnosti nezbytný pro získání finanční podpory ČSOB je 5 000 Kč.
- 14. ledna 2020 budou známy konečné výsledky