VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovary zdražují

JIŽNÍ ČECHY - Pivaři musí počítat s tím, že za svůj oblíbený nápoj zaplatí víc. Po Plzeňském Prazdroji ohlásili zdražení od prosince i oba budějovičtí producenti piva – Budějovický Budvar a Budějovický měšťanský pivovar. Zároveň s nimi zvedne ceny i Měšťanský pivovar Strakonice.

29.11.2007 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Budějovický Budvar zdraží své pivo v průměru o čtyři až šest procent – půllitr sudového ležáku podraží o 0,80 koruny, cena lahvové desítky vzroste o 0,40 koruny a točené desítky o 0,60 koruny.
„Budvar nezdražuje tak výrazně, aby to naše štamgasty od pití piva odradilo. Nyní vytočíme zhruba patnáct až dvacet padesátilitrových sudů piva týdně a nepředpokládáme, že budeme v prosinci objednávat méně piva,“ řekl provozovatel Budvar Baru v českobudějovické Krajinské ulici Lukáš Ašenbryl.
Budějovický měšťanský pivovar zvýší cenu podle druhu piva o korunu až dvě na půllitr. Větší zvýšení bude u vícestupňových piv. Podobně zdraží i Měšťanský pivovar Strakonice – desítka půjde nahoru asi o korunu na pivu, u ležáků přibližně o 1,50 koruny.
Někteří strakoničtí hostinští kvůli tomu očekávají propad odbytu piva. „Cena piva se vždycky šplhala nahoru po padesátníku a nyní je to až trojnásobek. Předpokládáme, že po zdražení prodáme zhruba o deset procent piva méně než dosud,“ obává se majitel strakonické restaurace U Města Prahy Miloslav Hlaváček. Ani jihočeské pivovary už nemohou utáhnout ze své kapsy prudký nárůst výrobních nákladů, a proto zdražují pivo. Už od prosince zvyšují ceny svých piv Budějovický Budvar, Budějovický měšťanský pivovar a Měšťanský pivovar Strakonice. Další trojice pivovarů v regionu – protivínský Platan, třeboňský Bohemia Regent a krumlovský Eggenberg je budou následovat v nadcházejících měsících.

Proč se zdražuje?

„Hlavním důvodem zdražení piva je dramatické zvýšení cen základních surovin, ale i energií a dopravy. Vývoj cen sladu a chmele byl letos výrazně nad〜inflační. Naši dodavatelé zvýšili ceny chmele až o patnáct procent a sladu dokonce o čtyřiačtyřicet procent. Nepůjdeme cestou nákupu lacinějších náhražek nebo méně kvalitních surovin,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.
Půllitr sudového ležáku z Budvaru podraží o osmdesát haléřů, cena lahvové desítky se zvýší o čtyřicet haléřů a točenou desítku bude pivovar prodávat o šedesát haléřů dráž.
Budějovický měšťanský pivovar zvýší cenu za své pivo podle druhu o korunu až dvě za půllitr.
„Větší zvýšení bude u vícestupňových piv,“ řekl předseda představenstva Budějovického měšťanského pivovaru Miroslav Leština s tím, že pivovar zdražuje poprvé za poslední tři roky.
Víc peněz za pivo zaplatí od prosince i příznivci strakonického pěnivého moku. „Desítka půjde nahoru přibližně o korunu na půllitr, u vícestupňových piv to bude přibližně o korunu padesát,“ sdělil ředitel Měšťanského pivovaru Strakonice Jaroslav Tůma.
Zatímco hospodští v Českých Budějovicích nepředpokládají, že jim zdražení piva ubere štamgasty, v menších městech může být vyšší cena piva pro běžné lidové restaurace problém.
„U nás jde na odbyt hlavně k obědům světlá strakonická desítka, často malá, a v poslední době získává stále větší oblibu i nealkoholické pivo, protože řidiči se bojí, že by je alkohol v krvi mohl připravit o body. Dvanáctka jde na odbyt okrajově. Po zdražení piva očekávám snížení celkové konzumace asi o deset procent,“ řekl majitel strakonické restaurace U Města Prahy Miloslav Hlaváček.
Naopak v nejlidnatějším krajském městě se nehodlají štamgasti ani po avizovaném zdražení piva nijak omezovat. „Během týdne zajdu do hospody obden a dám si okolo tří piv. Ale v pátek, když zapíjíme s kamarády úspěšně zakončený týden, vypiju okolo deseti piv a na tomto zvyku nehodlám nic měnit, a jak znám své kamarády pivaře, zdražení nevadí nikomu,“ svěřil se pětačtyřicetiletý řidič Miloš Šimon z Českých Budějovic.
Už od listopadu zdražil pivo o šest procent největší český pivovar Plzeňský Prazdroj, který má zhruba padesátiprocentní podíl na domácím trhu. Cena půllitru Pilsner Urquell vzrostla o korunu, desítka Gambrinus zdražila o sedmdesát haléřů.
Krumlovský pivovar Eggenberg, třeboňský pivovar Bohemia Regent a protivínský Platan do konce roku ceny svého piva nezmění. „Zdražení piva předpokládáme až na začátku příštího roku. Zatím nevíme, kdy to přesně bude – od 1. ledna to však stoprocentně nebude,“ podotkla vedoucí obchodního oddělení Platanu Helena Vlachová.
Podle majitele pivovaru Eggenberg Jiří Shrbeného záleží zvýšení cen piva na tom, jak se tamním specialistům povede nasmlouvat ceny surovin na výrobu od příštího roku. „Předpokládáme, že cenu za půllitr piva zvýšíme v příštím roce zhruba od padesáti haléřů do koruny,“ řekl.

29.11.2007 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 15 000 Kč Všeobecní administrativní pracovníci telefonista/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: kontaktování stávajících klientů, plánování schůzek, Kontakt: mailem.. Pracoviště: Zuzana bruera prac., U Bechyňské dráhy, č.p. 790, 390 02 Tábor 2. Informace: Zuzana Bruera, . Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 18 500 Kč Elektromechanici elektromontér. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18500 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: vyhláška 50 min. § 5, výhoda ŘP B, možnost dopravy. Pracoviště: Jan pražák, Nad Dolinami, č.p. 318, 390 02 Tábor 2. Informace: Jan Pražák, +420 723 782 012. Gastronomie - Gastronomie Číšník, servírka 16 000 Kč Číšníci a servírky číšník/servírka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: samostatný - účtující číšník, nevyučené zaučíme, kontakt osobně nebo tel.. Pracoviště: Jiří bartoška, chýnov, Gabrielovo náměstí, č.p. 47, 391 55 Chýnov. Informace: Jiří Bartoška, +420 608 518 246. Výroba - Výroba Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní 14 000 Kč Ostatní zpracovatelé masa, ryb a příbuzní pracovníci Dělník potravinářské výroby, zpracovatelé masa. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 17000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Práce v Ne. Manipulace s jateckými polotovary, manipulace s masem a masnými výrobky, převážení, porcování, balení masa a masných výrobků, obsluha linky, obsluha strojů. Mimořádné odměny, 25 dnů dovolené, závodní stravování, svačiny zdarma, zaměstnanecké balíčky, příspěvek na penzijní připojištění, systém kafeterie. Kontakt: tel. Po - Pá 8:00 - 14:00 h. mailem, osobně.. Pracoviště: Kostelecké uzeniny a.s., provoz planá nad lužnicí, Průmyslová, č.p. 499, 391 11 Planá nad Lužnicí. Informace: Petra Varačková, +420 724 067 818,381 419 363.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Šachisté ze Sezimova Ústí se usadili na výsluní první jihočeské divize

U Čejetic se střetl vlak s osobním autem
6

U Čejetic se střetl vlak s osobním autem

Jiří Zimola si sníží úvazek na VŠTE

Jihočeský kraj – Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola znovu poutá pozornost. Po odchodu z postu hlavy kraje se uplatnil jako vedoucí oddělení vnějších vztahů na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích, kde stále působí. Po komunálních volbách se stal neuvolněným místostarostou Nové Bystřice. Před týdnem rezignoval na funkci prvního místopředsedy ČSSD a proslýchá se, že odchází z VŠTE.

Pomoci divadlu musí stát i kraj

České Budějovice – Kultuře v Českých Budějovicích se možná blýská na lepší časy. První realizace vedoucí k nové divadelní budově již začala.

Vánoční dekorace můžete i koupit

Roudná - O víkendu se chystá prodejní výstava.

Další drama na přejezdu a návštěva ze Slovenska na odstřel: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 12. a 13. listopadu 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT