„Letos na podzim jsme se v Mezné pustili na místní poměry do docela rozsáhlé výsadby stromů. Podpořila ji navíc velká rozmanitost jejich druhové skladby,“ popsal místní kronikář Jan Kolář.

Členitá mezenská náves, v jejímž severozápadním cípu nelze nepřehlédnout návesní rybník, památník padlých v první světové válce, opravenou kapličku, či čerstvě zrekonstruovanou bývalou školní budovu z roku 1890, se tak opět stala o něco krásnější a příjemnější k životu.

Netradiční Mikuláš na Helsinské.
Netradiční Mikuláš na Helsinské

Právě mezenská náves, ale také další místa zastavěné části obce, jsou od října tohoto roku bohatší o dvanáct mladých stromů. Vhodným výběrem stanovišť a volbou druhového složení obec docílila velmi příznivého estetického a funkčního užitku.

„Významnou roli při výsadbě sehrála naše místní historie; na dětské hřiště, kdysi školní ovocnou zahradu, jsme vysadili třešeň a ryngle. Zahrádku místní hospůdky Ve Škole, kdysi školní zahradu s okrasnými jehličnany, nyní zdobí dva myrobalány červenolisté,“ popsal Jan Kolář.

Podle mezenské rodačky Martiny Brožové je zajímavostí a novinkou, že výsadbu všech dvanácti stromů provedli sami obecní zastupitelé, kteří se tak zároveň stali jejich stálými pečovateli.

Táborská vodárenská věž už je bez lešení.
Táborská vodárenská věž už je bez lešení

„Finance na tuto výsadbu do Mezné poputují z Národního programu Životní prostředí. Ten je financován z prostředků Státního fondu životního prostředí České republiky a jeho cílem je podporovat projekty, přispívající k ochraně přírody a krajiny, ke zlepšování kvality vod, ovzduší a k podpoře systému nakládání s odpady,“ uvedla. Na boj proti klimatickým změnám a globálnímu oteplování je možné čerpat dotace také z Evropské unie.

Stromy v Mezné však sází i sami místní občané, mnozí dokonce na vlastní náklady a bez finančního přispění obce. „Čtyři nové ovocné stromy od letošního podzimu najdete v údolí na jihovýchodě vsi, dalších jedenáct v lokalitě na Stráních v jihozápadní části katastru,“ vypočítává Jan Kolář.

V maličké obci na Soběslavsku se na budoucnost opravdu nezapomíná. Zdejší přírodě a krajině chtějí místní pomáhat i v dalších letech, počítají totiž s další hromadnou výsadbou.

Mezenští se tak inspirují úsilím vlastních předků, kteří svou vísku ozeleňovali pravidelně.