Závod je lidem s tímto onemocněním přizpůsobený, takže se ho bez obav mohou zúčastnit. Například místo klasického triatlonového plavání pádlují v lodích. Start závodu je připraven na 13. hodinu z břehu pískovny, registrace závodníků je od devíti do 12 hodin.

EPPI vodácký triatlon je českou variantou kalifornského závodu a skládá se z běhu – 3 km, jízdy na kole – 12 km a plavání – 2 km. Soutěží se v kategorii jednotlivců i družstev a před hlavním závodem si triatlon mohou vyzkoušet i děti. Na místě budou k dispozici i odborníci na epilepsii.

Chronickou epilepsii má v České republice v aktivní fázi přibližně 80 000 lidí. Nejméně dalších 160 000 lidí se někdy na epilepsii v průběhu života léčilo nebo stále léčí, ale jsou více než pět let bez záchvatu. Na mýty spojené s touto nemocí chtějí odborníci upozornit v rámci Národního dne epilepsie, který připadá na 30. září.

Aktivity k Národnímu dni epilepsie
V září se koná několik sportovních a společenských aktivit vhodných pro pacienty s epilepsií. První je běh pro epilepsii Epi©Run, který se v letošním roce konal 13. září. Kromě toho v sobotu 23. září odstartuje 15. ročník EPPI vodáckého triatlonu ve Veselí nad Lužnicí (www.vodackytriatlon.cz). O tři dny později se rozjede koncert Be happy s epi, a to na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. Od června do konce září, stejně jako každý rok, mohou posílat děti a jejich rodiče obrázky do výtvarné soutěže pro děti s epilepsií Líbí se ti, mami? (www.libisetimami.cz). Letošní ročník je v pořadí pátý.