Stejně jako v minulých letech se pojede o tituly v hlavních třídách MX1 a MX2, k tomu jsou vypsány ještě závody žen a veteránů.

Novinkou je nezvykle brzký začátek letošní sezony. Dříve se první závod jezdíval třeba i v polovině března, ale už je to přece jen vzdálenější minulost. „Když vyloženě nemrzne, tak se u nás jezdí celou zimu,“ říká hlavní organizátor kaplického závodu Jan Froněk starší.

Výhodou kaplické tratě je její pískový podklad. Proto také promotér seriálu vybral Blanskou kotlinu pro letošní premiéru. „Máme trošku problém v tom, že jsme na trať navozili přes zimu novou hlínu. Ta byla mokrá, zmrzla a dlouho se do ní kvůli mrazům nedalo vniknout, abychom ji upravili. To nás v přípravách trochu limitovalo,“ posteskne si.

Víkend naštěstí přinesl oteplení a zkušení kapličtí organizátoři pracovali na plné obrátky. „Přes víkend jsme hodně pokročili a udělal se velký kus práce,“ pochvaluje si. „Věřím, že na závod bude všechno dobře připraveno,“ ujistí. „V noci sice pořád ještě mrzne, ale mělo by se oteplovat,“ dodá.

První závod na apríla je podle Froňka vždycky malinko risk. „Počasí se ale těžko odhaduje. Když se sestavuje kalendář, tak nikdo nemůže vědět, jak bude,“ jen pokrčí rameny.

Náročná trať v Blanské kotlině doznala proti loňsku menších změn. „Z čtyřskoku, proti kterému se jezdci dost bouřili, jsme udělali jenom klasické vlny. Ale na druhou stranu jsme přidělali poměrně velký skok v zadní části tratě,“ informuje o novinkách.

První závod sezony je vždycky přitažlivý a bývá početně obsazen. Drtivá většina jezdců je zdravá, natěšená a není finančně vyčerpaná, jako tomu bývá v průběhu roku. „První závod jsme ještě nikdy nejeli, tak uvidíme,“ usmívá se Froněk.

Neděsí ho ani chladné počasí posledních dní. „Víkend už má být hezký, tak doufám, že diváci dorazí. Naposledy jsme pořádali mistrovství republiky v srpnu, kde celý den vydatně pršelo, a lidí přesto přišlo hodně,“ věří ve slušnou diváckou kulisu.