MEDAILOVÉ NADĚJE

Letošní Velká cena E.ON na sprinterských triatlonových distancích rozvíří dění ve městě už od ranních hodin, kdy jsou na programu závody žákovských kategorií. Právě k jejich průběhu vzhlíží s nemalými ambicemi také pořádající E.ON Triathlon Team. Do boje vyšle poměrně početnou skupinu aspirantů na mistrovské cenné kovy v čele s bratry Kozojedy, sestrami Červenkovými a dalšími želízky.

EVROPSKÁ DELIKATESA

Krátce po poledni odstartuje závod Evropského poháru juniorů a juniorek. Čest pořádat takto významný sportovní podnik si Táborští poprvé vysloužili už v roce 2010 a od té doby je nedílnou součástí programu akce (v roce 2013 byl závod zrušen kvůli vypuštěnému Jordánu).

Letos se do Tábora chystají zástupci 19 států nejen z Evropy, ale také z Jihoafrické republiky, Austrálie či Mauricia. Skvělý závod očekává také Martin Hotový, ředitel Velké ceny E.ON. „Prakticky nelze říci, že by startovní pole mělo slabého účastníka, jelikož všichni junioři a juniorky startující v Táboře jsou ve svých zemích jedni z nejlepších či zcela nejlepší. Soutěží zde dohromady dvě kategorie, dorost a junioři, nezřídka se ale stává, že právě ti mladší předčí výkonnostně starší juniory. Celkem pravidelně se to děje u dívek,“ říká Martin Hotový.

39. ročník koloběžkové Grand Prix.
Do Bechyně za keramikou a koloběžkami, do Tábora na špičkový triatlon



Právě na mladší ročníky bude v Táboře sázet české zastoupení. „Ročníkově starší atleti jsou aktuálně zranění,“ vysvětluje Martin Hotový. „V juniorkách přislíbila start Iveta Fairaislová, která ve své poslední sezoně 2015 dokázala vždy dosáhnout na TOP 10 v elitních závodech. Následně se však zranila a až nyní se pokusí o návrat na elitní mezinárodní sportovní scénu. V dívkách budou k velkým českým nadějím patřit i dorostenky Alžběta Hrušková a Anna Hrdličková, mezi kluky se zúčastní například junioři Martin Semerád a Tomáš Plouhat Pokud zvládnou svou slabší plaveckou část, mají šanci na umístění v TOP 10. Hodně se očekává také od dorostence Radima Grebíka, který v této sezóně výkonnostně hodně vylétl.“

BOJ O TITULY I GENERÁLKA

Podvečerní závody dospělých se promění v bitvu o republikové cenné kovy, ale zároveň se pro některé borce stanou vítanou prověrkou před blížícím se ME do 23 let v Maďarsku.

Mezi muži se porvou o nejvyšší mety například Jan Čelůstka, František Linduška, Ondřej Olšar či Jakub Powada. K nim by se měl bezesporu řadit i zástupce domácího E.ON Triathlon Teamu Lukáš Červenka. Na startu ženského závodu bude chybět česká jednička Vendula Frintová, kterou ve stejném termínu čeká závod Světového poháru v Edmontonu.

„K nám přijede řada ruských elitních sportovkyň či bývalá hvězda ženského triatlonu Jana Jiroušková. Ta si v letošním roce vybojovala start na mistrovství Evropy v aquatlonu, takže může překvapit a mladší sportovkyně řádně prohnat,“ zmiňuje Martin Hotový ostřílenou závodnici, která v Táboře už několikrát usedla na pomyslný trůn.

Dodejme, že k závodu patří také doprovodný program. Jedním z příjemných zpestření se stane autogramiáda známé odchovankyně táborské atletiky, někdejší české reprezentantky a v současnosti renomované kondiční expertky Heleny Fuchsové.

ČASOVÝ PROGRAM STARTŮ

9.15: žáci 8 let, 9 let, 10-11 let (start i depo pod botanickou zahradou). 9.30: mladší žactvo.
9.55: starší žactvo.11.00: slavnostní vyhlášení výsledků žactva. 12.05: Evropský pohár junioři. 13.15: Evropský pohár juniorky. 15.00: slavnostní vyhlášení výsledků Evropského poháru. 16.30 mužské kategorie. 16.35: ženské kategorie. 18.30: slavnostní vyhlášení výsledků mužských a ženských kategorií.
Start úvodního plavání je na břehu pod sladovnou, cíl pod botanickou zahradou, závodní depo a cíl běhu na náměstí T.G.M..

SPRINTERSKÉ DISTANCE ZÁVODU

ŽACTVO 8 – 11 let: 0,1 km – 2 km – 1 km. ŽACTVO MLADŠÍ: 0,3 km – 7 km – 1,7 km. ŽACTVO STARŠÍ: 0,3 km – 7 km – 3,3 km. DOROST, JUNIOŘI, DOSPĚLÍ: 0.,75 km – 20 km – 5 km.