Víkendový vrchol letošní sportovní sezony na jihu Čech je pro obyvatele i návštěvníky Tábora obrovskou výzvou. Spatřit na vlastní oči cyklokrosovou elitu starého kontinentu se jim nepoštěstí každý den. Skrytou konkurencí pro organizátory by se proto neměl stát ani téměř sedmihodinový televizní přenos z nedělního programu šampionátu.

Stejně to vidí také první muž českého cyklokrosu Petr Balogh. „Věřím, že bude okolo trati hodně fanoušků a sportovní areál Komora se promění v národní stadion. Byl bych rád, kdyby příznivci českého sportu našim reprezentantům pomohli. Bude to rozhodně stát za to,“ prohlásil v nedávném rozhovoru pro Deník s tím, že se nebojí ani případné nepřízně počasí. „Zvládneme tu všechny jeho rozmary. I kdyby dva dny nepřetržitě lilo, v bažinu se trať nepromění, protože je areál u kopce,“ nechal se slyšet Petr Balogh.

A jak je to s výší vstupného? Sobotní program zhlédnou návštěvníci šampionátu zadarmo, v neděli pak zaplatí za mimořádně tučnou a chutnou porci špičkové sportovní podívané 299 Kč. Děti do 130 cm mají vstup zdarma.

VEDOUCÍ muž Toi Toi cupu Tomáš Paprstka si zkouší táborskou trať.
Petr Dlask: Dvě medaile bychom získat mohli

Konání cyklokrosového svátku na Komoře se samozřejmě výrazně dotkne běžného života na Sídlišti nad Lužnicí i okolního městského území. Omezení čeká především dopravu v okolí dějiště mistrovství Evropy.

Právě té se týká prohlášení mluvčího jihočeských policistů Miroslava Doubka: „Policie ve spolupráci s pořadateli připravila a zajistí bezpečnostní opatření k zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti osob a majetku v místě konání akce, potažmo na celém území města. Rovněž tak opatření k zajištění bezpečnosti silničního provozu, a to zejména na přilehlém sídlišti, v prostoru obchodní zóny na jižním okraji města a na hlavním silničním tahu I/3 na obchvatu města Tábora,“ píše se v prohlášení, které obsahuje i žádost o pozornost a toleranci lidí v dané oblasti. „Vzhledem k očekávanému příjezdu řádově několika desítek tisíců návštěvníků lze již od pátečních odpoledních hodin, jakož i následně po celý víkend včetně pondělního dopoledne předpokládat v uvedeném prostoru zvýšený provoz s možností tvoření se kolon. Policisté i pořadatelé tímto žádají všechny motorizované i pěší návštěvníky akce, stejně jako ostatní projíždějící řidiče, aby provozu v tomto úseku věnovali maximální pozornost a dbali dopravního značení a pokynů policistů. Děkujeme.“

Dodejme, že v obou dnech startuje program evropského šampionátu na Komoře od 9 hodin.