„Jestli tě to nebaví, tak jdi hrát kuželky, lajdáku!" To je jedna z mnoha hlášek, při které se všem, co mají něco společného s táborským oddílem vodního póla, vybaví osoba trenéra Jan Fuka.

U příležitosti jeho šedesátých narozenin uspořádali táborští vodní pólisté v domácím bazénu zajímavou exhibici, o které neměl trenérský jubilant do poslední chvíle ani ponětí. Sešly se při ní všechny generace pólistů, které Jan Fuka od osmdesátých let minulého století trénoval. O tom, že jeho úsilí přineslo své plody mluví nejen bohatá sbírka úspěchů, ale také fakt, že mezi dnešní mladé naděje patří děti hráčů, které Jan Fuka trénoval před třemi dekádami.

První republikový úspěch – ještě v dobách ČSSR – se dostavil v roce 1988 v podobě bronzových medailí v kategorii starších žáků. V následujících dvou letech získal Tábor v téže kategorii republikové prvenství. Mezi další významné úspěchy patří tituly mistrů republiky v letech 1994, 1998 a 2000, a také ten poslední z roku 2015, kdy táborští starší žáci vyválčili prvenství v Poháru Českého svazu vodního póla.

Oslavenci Janu Fukovi, podle kterého chlórovaná voda léčí, věnovali hráči diplom se souhrnem všech úspěchů oddílu, a také čepičku s číslem 60. Jelikož ve vodním pólu lze mít jako nejvyšší číslo patnáctku, může trenér Fuka hrdě prohlásit, že takovou čepičku nikdo jiný nemá.

Při samotné exhibici se hráči rozdělili na čtyři týmy podle věkových kategorií a před velice slušnou diváckou kulisou navzájem sehráli krátká utkání. Pro „starší" ročníky bylo překvapením, že se pravidla vodního póla za dobu, od kdy ho nehrají, výrazně změnila. Přestože šlo o exhibici, odvíjely se zápasy v relativně vysokém tempu. Navíc nikdo nechtěl prohrát, o čemž svědčí skutečnost, že o celkovém vítězi rozhodlo až vzájemné skóre. Mládí nakonec předčilo zkušenosti a zvítězil tým složený z věkově mladších vodních pólistů, z nichž někteří hájí vedle působení v Táboře i barvy prvoligových Strakonic.

Trenéři TJ Tábor v čele s Janem Fukou jsou příkladem toho, že s nadšením a úsilím lze vychovávat sportovní mládež i tam, kde pro to nejsou zrovna ideální podmínky. S tím souvisí i další slavná hláška čerstvého šedesátníka: „Když se to naučíte s těmahle ošoupanýma míčema, tak s těma dobrejma budete nejlepší!"