Na výpravu do země tulipánů se Soběslavští vydali ve středu v nočních hodinách, aby už ve čtvrtek odpoledne absolvovali první trénink v dějišti šampionátu. Bazénové disciplíny bude hostit krásný plavecký areál v Haagu, plážové a mořské disciplíny absolvují účastníci mistrovství Evropy v Noordwijku.

V původní květnové nominaci se objevila jména tří soběslavských zástupců Barbory Mackové, Michala Šrůty a Martina Tlustého, k nim se však dodatečně přiřadil také juniorský reprezentant Jan Novotný. S intenzivní každodenní přípravou na evropský šampionát začali reprezentanti ze Soběslavi od 1. července a využívali k ní bazén, atletický ovál, terén v Holečkových sadech i Knížecí rybník. Dvakrát prošli celodenním soustředěním ve Strakonicích a zbrojení na holandskou misi vyvrcholilo šestidenním soustředěním na Lipně a v Brně. Mladík Jan Novotný navíc opepřil tréninkový dril třídenním strakonickým pobytem coby přípravou na zářijový juniorský šampionát starého kontinentu. V nominaci na tento další vrchol sezony figuruje v roli náhradníka také další soběslavský reprezentant Michal Novotný.

Trenérka oddílu mládeže VZS Soběslav Zdena Šrůtová pochopitelně kvituje tak početnou nominaci svých oveček na takto vrcholné podniky s povděkem. „Na takovýchto akcích se dá okoukat hodně zdánlivých detailů, které ale mohou být pro další přípravu a závody hodně důležité. Navíc to ukazuje cestu a dává motivaci do práce i ostatním našim závodníkům," říká trenérka. „Poprvé za čtyři roky, co jsou naši zástupci v reprezentaci, máme tak vysokou účast našich členů. Díky tomu jsme mimo jiné získali od sponzorů takový finanční obnos, který pokryl celou přípravu i účast na mistrovství. Patří jim za to velký dík, vždyť v minulosti si naši závodníci platili veškeré výdaje sami," dodává Zdena Šrůtová, která samozřejmě nebude u víkendového představení svých svěřenců v Holandsku chybět.

Sami reprezentanti ze soběslavské líhně se na konfrontaci s absolutní evropskou špičkou těší a hodlají z ní vyčerpat pořádnou porci zkušeností. „Konkurence bude pochopitelně obrovská, a samozřejmě nepopsatelně větší než v republice. Chtěla bych podat co nejlepší výkony," říká Barbora Macková.

Její oddílový kolega Martin Tlustý už si atmosféru evropského šampionátu seniorů jednou vyzkoušel, a to před dvěma lety ve Španělsku. „Stejně jako ostatní se na to moc těším. Bude to pro mne další velká zkušenost," potvrzuje člen soběslavské reprezentační enklávy.

Další její zástupce ve víru mistrovských klání Michal Šrůta přidává s úsměvem i mírné osobní obavy spojené s jeho programem na ME. „Asi nejvíc ze všech si užiju vodu v moři, tak hlavně doufám, že nezmrznu…"

Čtvrtý do party pro šampionát Jan Novotný si na svůj vrchol počká až do září, kdy se koná zmiňované juniorské mistrovství Evropy. Účast mezi seniorskou smetánkou mu v tomto směru může hodně prospět.. „Jedu si ty disciplíny do Holandska užít. Bude to pro mne ta nejlepší příprava na juniorské mistrovství," věří mladý závodník.

A ještě jeden pasažér se včera vloudil do soběslavské reprezentační výpravy. Štěstí jejím členům se pokusí dodat oddílový maskot: velká beruška, která zatím nemá jméno. Že by ho získala právě po tomto víkendu?