Atraktivní disciplína, která se poprvé zkoušela předloni právě na tratích v okolí Křišťanovického rybníka, si již našla pevné místo v seriálech Evropského a Světového poháru. Divácky atraktivní závod se konal na zkrácené trati, kdy se plavaly dva okruhy po 200 metrech, na biku se jela čtyři kola o délce 1,9 km a na závěr čekala dvě běžecká kola na 1,2 km na technické trati s nepříjemný převýšením.

Očekával se znovu souboj sobotního vítěze Francouze Serrierese s českým reprezentantem Lukášem Kočařem. Zkrácená trať však je opravdu sprinterská a každé zaváhání může závod totálně obrátit.

Elitní ženy připravily divákům na trati pořádné drama v boji o pořadí.
Švýcarka Duvoisinová kralovala závodu XTERRA CZECH 2021 v Prachaticích

Z vody vylézal s mírným náskokem Francouz Chane. Hned za ním Kočař, Ital Spinazze a Francouz Serrieres. V sobotu třetí Forissier ztrácel dvacet vteřin. Na kole začali Kočař s Italem sjíždět vedoucího Francouze a za touto trojicí se ve francouzském souboji podařilo předjet Forissierovi Serrierese. V dalším kole vypadl ze souboje o medaile Ital a spojila se trojice Chane – Kočař – Forissier. V posledním cyklistickém okruhu Kočař s Forissierem setřásli Chaneho a vytvořili si zajímavý náskok. Na třetí místo se v tu dobu propracoval Dán Sloth a Serrieres se dostal na úroveň Chaneho.

V prvním běžeckém kole prokázal své kvality Forissier a dal ostatním najevo, že již před sebe nikoho nepustí. S náskokem běžel druhý Kočař a na třetího Slotha se začal dotahovat běžecký fenomén Serrieres. Otázkou bylo, zda mu ještě zbyly síly, aby zaútočil na cennější kov.

Prachatičtí fandili dalšímu skvělému závodu XTERRA CZECH..
Vítězem XTERRA CZECH je potřetí v řadě Francouz Arthur Serrieres

Do cíle doběhl s převahou první Forissier a k velké potěše početného davu fanoušků si pro druhé místo doběhl Lukáš Kočař. Bronz bral Serrieres. Stupně vítězů tedy patřily stejným třem závodníkům jako v sobotu, jen si Francouzi prohodili pořadí.