jedním z vrcholů sportovního kalendáře na Táborsku se stane také v tomto kalendářním roce mezinárodní šachový turnaj FIDE Open Tábor.
Tato prestižní klání v královské hře se nastěhují k Jordánu už poosmé v historii. Stejně jako v loňském roce rozbije turnaj svůj hlavní stan v sále táborského hotelu Palcát. A bude se rozhodně na co dívat! Pořadatelé z táborského Sokola zaregistrovali jen několik dní po otevření přihlašovací knihy několik nesmírně cenných úlovků.

V tradičním termínu na přelomu července a srpna se do Tábora chystají oba vítězové zatím posledních dvou ročníků – loňský král Leonid Vološin (hrající v barvách českého Jičína) a jeho nejvážnější konkurent, vítěz z roku 2010 Bogdan Lalič z Chorvatska. Do kvarteta doplní oba jmenované favority další dva velmistři Michail Ivanov z Ruska a zkušený Vladimír Talla z Beskydské ŠS. V průběžné startovní listině figurují už nyní – déle než dva měsíce před zahájením FIDE Open Tábor – také další zajímavá jména. Titulem mezinárodních mistrů jsou ověnčeni momentálně druhý nejvýše nasazený hráč Petr Neumann z Turnova. Postrádat by organizátoři neměli ani stálý turnajový „inventář" Ivana Hausnera z pražské Mahrly, slovenského šachistu Mariána Kantorika a ruskou dvojici Maxim Četverik, Sergej Bystrov. Ten figuruje mezi účastníky táborského turnaje vůbec poprvé.

Plnící se vrchní patra startovní listiny se pořadatelům pochopitelně zamlouvají, což potvrzuje jeden z nich Zdeněk Havlůj: „První desítka vykazuje už teď slušný ELO průměr a věřím, že se naplní i naše představa o celkovém počtu zúčastněných hráčů."

Současný seznam samozřejmě není konečný a Táborští očekávají další „velké ryby". V jednání je například další účast německého vítěze z roku 2007 Olafa Heinzela či dalších velmistrů Jiřího Lechtýnského a Heikkiho Westerinena z Finska.

Další informace z příprav mezinárodního turnaje přineseme v příštím týdnu.