Nezklamal ani závodník ČEZ CT Tábor David Honzák, který byl nejlepší z českých juniorů.
O formě českých cyklokrosařů před mistrovstvím světa, které se jede poslední lednový víkend, jsme si povídali s reprezentačním trenérem Petrem Dlaskem.

Trať ve Fiuggi vypadala nebezpečně. V jednom úseku se málokdo vyhnul pádu. Opravdu byla tak náročná?
Trať byla netypicky úzká. Podepsalo se na ní i počasí. Při tréninku se jezdilo na blátě, pak ale mrzlo, takže se vytvořily zmrazky a koleje. Jako první jeli junioři, ti to pěkně uklouzali, a trať byla pak dost nebezpečná.

Vrátili jste se v pořádku?
Jsem rád, že jsme závod absolvovali bez vážných pádů a všichni jsme se vrátili živí a zdraví. To je hlavní.

Zejména Kateřina Nash si asi na trať stěžovat nebude. Její druhé místo značí, že jí trať ve Fiuggi zřejmě vyhovovala…
Uplatnili se technicky zdatní a především zkušení závodníci. Chtělo to hlavně trpělivost. Právě Katka má velké zkušenosti, a proto se s nebezpečnou tratí vypořádala lépe než jiní.

Bude Kateřina Nash při mistrovství světa naší nejžhavější adeptkou na medaili?
Určitě bude vzhledem k výborným výsledkům v průběhu sezony naším největším želízkem v ohni. Nerad bych to ale zakřikl, protože kandidátek na pódium bude ve startovním poli víc a mistrovství světa je specifickým závodem.

V Itálii měl velice dobře rozjetý závod třiadvacítkář Adam Ťoupalík. Závěr ale nezvládl a nakonec skončil až jedenáctý. Co bylo příčinou?
Trať byla hodně technická a Adam se nemohl dostat do toho správného tempa. Z přemíry snahy potom dělal chyby. Věřím, že tento závod hodí brzy za hlavu, a na světovém šampionátu to bude lepší. Trať v Bielesu by mu mohla vyhovovat.

Svého standardního umístění dosáhl i Michael Boroš v kategorii elite. Ve Fiuggi dojel patnáctý a v celkovém hodnocení mu patří 18. místo. Podobných výsledků dosahoval i jako jezdec Tábora. Nečekal jste po jeho odchodu do Belgie výraznější zlepšení?
To, že jezdec přijde do velkého zahraničního týmu ještě neznamená, že výsledky se okamžitě dostaví. Konkurence je tam velká a nikdo nikomu nedá nic zadarmo. Závodník musí vyzrát. Michael je nesmírně pracovitý cyklokrosař a já věřím, že jeho výkony půjdou nahoru.

Nejlepším českým juniorem byl v Itálii David Honzák. Jak hodnotíte osmnácté místo tohoto táborského mladíka?
Začátek sezony neměl skvělý, teď se však rozjezdil a jeho forma stoupá. Doufám, že bude kulminovat právě v Bielesu a David tam zajede dobrý výsledek.

V průběhu závodu mistrovství republiky měl těžký pád Radomír Šimůnek a skončil v nemocnici. Jak to s ním aktuálně vypadá?
Pokud má ještě nějaké zdravotní komplikace, nemělo by to být nic vážného. Myslím, že bude v pořádku.

Do Itálie s vámi neodcestovala ani Martina Mikulášková. Z jakého důvodu?
Martina řeší nějaké zdravotní problémy a Světový pohár v Itálii tedy vynechala. Předtím s námi byla na soustředění v Ptýrově, už druhý den ale musela odjet. Během týdne uvidíme, jestli bude do mistrovství světa zdravá. Já doufám, že ano.