Druhý ročník charitativní běhu se uskutečnil v sobotu 28. prosince od 13 hodin a tentokrát byl výtěžek věnován dvanáctileté Elišce Kundrátové trpící parciální epilepsií.

Tato nemoc provází Elišku od roku 2012 a vyžaduje neustálý dohled i častá vyšetření u odborníků v Ostravě. Eliška bere velké množství různých léků, přičemž některé z nich nejsou plně hrazeny zdravotní pojišťovnou. Provází ji ale i další zdravotní hendikep. Na jedno ucho slyší částečně, na druhé vůbec, a zřejmě tak bude nutná plastika ucha. Vzhledem k epilepsii nelze tyto problémy navíc vyřešit ani naslouchátkem.

Výtěžek na úhradu léků a koupi speciálního náramku, který se v současné době vyvíjí. Je schopen měřit aktuální stav pacienta a v případě blížícího se epileptického záchvatu upozornit rodiče, popřípadě i zavolat záchranku a informovat o aktuálním stavu a poloze pacienta.

Na zhruba čtyřkilometrovou trať se vydalo několik desítek lidí, nejen aktivní sportovci, ale i nadšenci, kteří se rozhodli do benefice jít kvůli pomoci dívence. Běželo se od malšického Café Lhota do Karolína a zpět. Někteří závod pojali jenom jako příjemnou vycházku. Na konto dvanáctileté Elišky trpící parciální epilepsií putovalo výtečných 16 200 korun. Na zhotovený transparentní účet navíc stále přicházejí i další peněžité dary.

Akci přiblížil Michal Švec z organizačního týmu. „Jedná se o dobrovolnou akci, při které jde především o setkání lidí před koncem roku. Navíc se podpoří dobrá věc, přičemž neexistuje malá či velká částka. Na podporu Elišky půjde také výtěžek z občerstvení, které bylo k dispozici,“ shrnul.