Devatenáctiletý pilot z Hradce Králové kraloval už sobotnímu měřenému tréninku, ve kterém porazil o dvě desetiny vteřiny svého největšího rivala Karla Simona. Vybojoval si tak nejlepší startovní pozici pro úvodní finálovou jízdu, ve které nad Simonem znovu zvítězil a bral první místo.

Jenže pro druhou finálovou jízdu se startovní pořadí přehazuje a Javůrek tak musel výhodnější pozici přepustit svému sokovi. Ani to ho ale nepřibrzdilo. „Základem bylo, že se mi znovu povedl start. Pak už to bylo jenom o tom udělat si prvotní náskok. Dále už jsem se snažil jenom udržovat optimální teplotu pneumatik a brzd. Pošetřit tak materiál na superfinále,“ naznačil svou strategii.

Ta se mu dařila plnit dokonale a Simonovi se brzy vzdálil. „Takový byl plán,“ usměje se. „Měl jsem nastavenou motokáru tak, abych jel rychle hlavně v prvních kolech a potom už jsem mohl závod jenom kontrolovat,“ dodá.

Karel Plášil
Obránce Karel Plášil by chtěl hrát hokej zase doma v Českých Budějovicích



Východočech byl suverénní i v závěrečném a nejvíce bodovaném superfinále. Letos ještě nenašel v mistrovství republiky přemožitele a kráčí za vysněným titulem, který mu loni těsně unikl. „Loni mě o pár bodíků připravil o titul Kuba Kadlčák. Ten letos bohužel nejede. Ale letos mám skutečně jasný cíl, kterým je vítězství v mistrovství republiky,“ přikývne.

Písecký okruh má lídr šampionátu rád. „Je to nádherná trať. Přezdíváme jí Zelené peklo České republiky,“ směje se. „Když jedete na vytočenou pětku na plný plyn zatáčku z kopce dolů, která vypadá jako tobogán, tak je to úžasné,“ zasní se. „Bohužel tady trochu trpí technika. Jsou tady vyšší obrubníky a asfalt je malinko hrubší. Trošku tady chybí zázemí. Ale samotná trať je úžasná,“ zdůrazní.

Na prvenství by chtěl zaútočit i v mistrovství Slovenska, kde také startuje. Mistrovství Evropy naopak letos není středem Javůrkova zájmu.

Ale jeden velký cíl na mezinárodní scéně přece jen má. „Na začátku září se jede mistrovství světa, což je jednorázový závod. Toho se zúčastním a rád bych ještě o něco vylepšil loňské dvanácté místo, se kterým jsem byl velice spokojen. Kdyby se to letos povedlo do desítky, tak by to bylo úžasné,“ prozrazuje svůj sen.