Za jeho návratem stojí také bývalý vynikající silničář, ale také velice slušný motokrosař Bohumil Staša mladší. „Dřív jsme úzce spolupracovali a domluvili jsme se, že to ještě jednou zkusíme. Dali jsme to zase dohromady. Sehnali jsme motorku a nějaké sponzory," říká Gregor.

Po třech letech v Motosportu Chýnov také vyměnil dres a letos jezdí za Vrtal MX team. „Asi byl čas na změnu," usměje se. „V minulých letech jsem na motokros neměl tolik času. Jenom jsem objížděl závody, ale prakticky bez tréninku. Spíše to pro mě bylo takové čištění hlavy. Ale to už je minulost a teď beru sport zase naprosto vážně. Hlavně jsem znovu začal poctivě trénovat," zdůrazní.

Na přípravu přitom neměl až tolik času. „Někdy v listopadu jsme teprve začali shánět motorku a sponzory, bez nichž to nejde. K tomu jsem makal na fyzičce. Hlavně zatím funguji bez úrazu, což je strašně důležité. Věřím, že se dostaví i lepší výsledky," přeje si.

Start třídy MX2 na krajském přeboru v Netolicích.
Hlavní třídy vyhráli na krajském přeboru motokrosařů v Netolicích Haas a Plch


V letošní sezoně Gregor absolvuje kompletní seriál mezinárodního mistrovství republiky třídy MX1 a k tomu by rád obhájil loňský titul krajského přeborníka ve stejné kubatuře. „Úroveň krajského přeboru šla proti loňsku dolů. Nejezdí David Čadek se Zdeňkem Blábolilem a žádní mladí ještě nedorostli. Je to škoda. Třetí nebo čtvrtý jezdec dostává v závodě kolo. To je špatné," posteskne si.

Na posledním závodě krajského přeboru v Netolicích sice v obou jízdách prohrál se Západočechem Václavem Haasem, přesto je suverénně na čele průběžné klasifikace. „Loňský titul chci obhájit. Je to i závazek vůči sponzorům. Navíc je to jediný seriál, který je kromě republiky možné jezdit. Na Rakousko nebo Německo nejsou peníze. Přebor je pro mě kvalitní příprava, ale prioritou je mistrovství republiky," zdůrazní.

V mistrovství republiky mu po dvou závodech patří třináctá příčka. „Měli jsme trochu vyšší ambice, ale teprve půl roku děláme motokros zase tak, jak by se asi dělat měl. Snad to ještě přijde. Určitě bych chtěl být v první desítce," deklaruje svůj cíl.

Co Jihočecha přimělo zkusit se ještě jednou ponořit do motokrosu úplně naplno. „Pořád jsem cítil, že bych mohl ve sportu dokázat víc. Navíc mě nastartovalo obnovení spolupráce s Bohoušem Stašou. Oba jsme najednou dostali zase chuť jezdit po závodech a porážet soupeře. Vzájemně jsme se motivovali. To byl ten hlavní motor. Závodit se má v nějakém věku, když člověk ještě trochu stačí. Pokud už máte roky, tak můžete mít motorku ze zlata, ale už to prostě nepůjde," má zcela jasno. „Beru to jako poslední možnost někam se dostat a trošku kluky potrápit."

David Soldát
David Soldát úspěšně kombinuje motokros s automobilovými soutěžemi


S Bohumilem Stašou spolupracoval dříve Gregor na vývoji motocyklu VM. Nyní ale sedlá Yamahu. „Véemka skončila a s Bohoušem jsme měli pauzu. Ale dali jsme se znovu po několika letech dohromady. Bohouš mi připravuje motorku a připravuje mě na tréninky. Z jeho strany mám maximální servis a byl by hřích nevyužít takové podmínky," chválí si svého staronového manažera, mechanika i trenéra v jedné osobě.

„Pomáhají nám i další kamarádi, ale Bohouš je ten hlavní. Snažíme se, aby nás to hlavně všechny bavilo. Pořád je to ale jenom koníček. Záliba po práci. Nejde očekávat nějaké překotné výsledky, ale kolem desítky v republice bych jezdit chtěl," má jasno. „To je můj cíl."

V neděli se jede v Pacově třetí díl domácího šampionátu. „Je tam krásná, ale těžká trať. Jede se na měkčím povrchu, který se dost rozbíjí, což je náročné na fyzičku. Chodí tam spousta diváků a bývá to nejhezčí závod v sezoně," těší se do Pacova.